Ekonomi
20 Ağu 2022 12:34 Son Güncelleme: 20 Ağu 2022 12:39

Özgür Demirtaş'tan TCMB'nin kredi düzenlemesine tepki! "Mega enflasyon gelir"

Ekonomist Özgür Demirtaş, TCMB'nin kredi düzenlemesine tepki gösterdi. Paylaşımında, "O düşük orandan hiçbir banka kredi vermez" diyen Demirtaş, "kamu bankaları verirse mega enflasyon gelir" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Merkez Bankası'nın, bankanın 1 yıllık referans oranının 1,4 katı kadar faiz uygulayan bankalara yüzde 20, 1,8 katı kadar faiz uygulayan bankalara ise yüzde 90 menkul kıymet tahsis etme zorunluluğunu içeren kararı değerlendirdi.

Demirtaş sosyal medya hesabından "Olayları tane tane anlatan videomdan sonra banka kredi faizlerine sınırlama gelmiş. Ama bu da Çalışmaz! Bu sefer de o düşük orandan hiçbir banka kredi vermez. KAMU bankaları aracılığı ile krediyi o düşük orandan verirsen de Mega enflasyon gelir…" ifadelerini kullandı.

TCMB tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre bankalar verecekleri yeni kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tahsis etmek zorunda kalacak. Faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tahsis edilecek.