Dünya
24 Mayıs 2023 15:37 Son Güncelleme: 24 Mayıs 2023 15:40

Özdağ-Kılıçdaroğlu protokolü dünya basınında: 'Dengeyi sağlayabilir'

Reuters ajansı, Özdağ’ın açıklamaları ve Kılıçdaroğlu ile imzaladığı protokolü “Mülteci karşıtı partinin lideri ikinci turda Erdoğan'ın rakibini destekledi” başlığı ile okuyucularına duyurdu.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıkladı. Özdağ’ın açıklamaları ve Kılıçdaroğlu ile imzaladığı protokol, dünya basınında da yer buldu.

'SAĞDAN DESTEK YARIŞI'
İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Özdağ’ın kararını “Türkiye’de mülteci karşıtı partinin lideri ikinci turda Erdoğan'ın rakibini destekledi” başlığı ile okuyucularına duyurdu. “Zafer Partisi lideri Özdağ, Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Özdağ 14 Mayıs’ta oyların yüzde 2.2’sini almıştı” hatırlatmasının yer aldığı haberde, “Özdağ’ın desteği, Pazartesi günü Sinan Oğan’ın desteğini alan Erdoğan’la dengeyi sağlayabilir. Sağ kesimin desteğini almak, cumhurbaşkanı yarışında kritik önemde” ifadeleri kullanıldı.

28 Mayıs’a giden süreci ‘sağdan destek yarışı’ olarak niteleyen Reuters, Özdağ’ın Kılıçdaroğlu ile ‘uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun olarak mültecileri bir yıl içinde geri gönderme planı üzerinde anlaştığını’ aktardı.

'MÜLTECİLER KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİNE VARILDI'
Benzer bir hatırlatma yapan Amerikan haber ajansı Associated Press’te (AP) de şu ifadelere yer verildi: “Mülteci karşıtı parti, bu hafta sonu yapılacak ikinci tur seçimlerinde cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısındaki adaya desteğini verdi. Özdağ, Kılıçdaroğlu ile milyonlarca mülteciyi ülkelerine geri gönderme konusunda fikir birliğine vardıkları için desteğini verdiğini duyurdu.” 

'MİLLİYETÇİ KİMLİĞE YOĞUNLAŞTILAR'
ABD merkezli Bloomberg'in internet sitesinde ise “Erdoğan’ın rakibi ikinci turda milliyetçi partinin desteğini aldı” başlığı atıldı. 14 Mayıs seçimlerinin ardından Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun seçmenlerin ‘milliyetçi kimliğine’ yoğunlaştığını aktaran Bloomberg’de, “Kılıçdaroğlu'nun muhtemelen milletvekili seçimlerinde yüzde 2,2 oy alan Zafer Partisi'nden daha fazla desteğe ihtiyacı var” denildi.