Televizyon
26 Oca 2011 00:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:59

ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM OLUR! 33 YIL SONRA AYNI HİKAYE Mİ?

Asya ve İlyas, 33 yıl sonra Cemile ve Ali Kaptan mı oldu; Cemşit'in yerini Balıkçı mı aldı?

Türk sinema tarihinin efsane filmlerinden biriydi; Cengiz Aytmatov’un eserinden uyarlanan, Atıf Yılmaz’ın yönettiği, Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın başrollerini paylaştığı 1977 yapımı Selvi Boylum Al Yazmalım...

Şimdi, gördüğü ilgiye bakılırsa, Türk dizi tarihinde bir yapım, diğerleri arasında öne çıkarak bir başka efsane olma yolunda ilerliyor: Öyle Bir Geçer Zaman ki...

Ve aslında bu ikisi, anlattığı aşk ilişkisi dikkate alındığında, birbirine ziyadesiyle benziyor.

 

AŞKLA BAŞLADI İHANETLE BİTTİ
Öyle Bir Geçer Zaman ki’de Cemile (Ayça Bingöl) ve Ali Kaptan’ın (Erkan Petekkaya) ilişkilerinin başı ve sonu, Selvi Boylum Al Yazmalım’da Asya (Türkân Şoray) ile kamyon şoförü İlyas’ın (Kadir İnanır) ilişkilerinin başı ve sonunun çok benzeri.

Özetlemek gerekirse, Atıf Yılmaz’ın filminde kamyon şoförü İlyas, İstanbul’dan Asya’nın kaldığı köye gelir, birbirlerine aşık olup evlenirler. Çocuklarının adını da Samet koyarlar. İlyas, kamyoncu olduğu için sık sık yollara çıkar ve Asya, Samet’le yalnız kalır. Bir gün yine yola çıkan İlyas, Asya’yı bir sekreterle aldatır. Asya bunu görüp İlyas’tan kaçar. İşleri bozulan İlyas, Asya’nın karşısına öyle çıkmak istemediği için bunalıma girip Asya’yı terk eder. Asya, bu acıya dayanamaz ve oğluyla birlikte yollara düşer.

33 yıl sonra, Cemile ve Ali Kaptan’ın ilişkisi de öyle mutlu ve aşk içinde başlar. Birbirlerine aşık olup evlenirler. Üç çocuğun ardından bir de Osman gelir, mutluluk büyür. Ancak sık sık yollara çıkan Ali Kaptan bir limanda Caroline’le birlikte olur. Bunu öğrenen Cemile, çocuklaırnı da alıp Ali Kaptan’ı terketmek zorunda kalır.

 

CEMŞİT VE BALIKÇI
Ama asıl benzerlik, daha sonra gelir.

Selvi Boylum Al Yazmalım’da Asya, yolda Cemşit (Ahmet Mekin) adında bir adamla karşılaşır. Cemşit, Samet ve Asya’ya kol kanat gerer, birlikte yaşamaya başlarlar.

Öyle Bir Geçer Zaman ki’nin son bölümünde de net bir şekilde ortaya çıktığı üzere, Cemile onca sıkıntıdan sonra sığınacak bir liman bulacak: Balıkçı (Orhan Alkaya). Anlaşılıyor ki, Osman’ı boğulmaktan kurtaran, eve balık getiren, sevdiği kadın için balık halinde yer açıp ona iş teklif etmeyi düşünen Balıkçı, dizinin bundan sonraki bölümlerinde Cemile’ye zor günlerinde yardımcı olacak ve onun Cemşit’i olacak!

 

"SEVGİ EMEKTİR"
Dizinin senaristinin kafasında Atıf Yılmaz’ın eserinin ne kadar yeri var bilemiyoruz.

Ancak eğer hikâye o noktaya uzanırsa, kazanan Balıkçı olacak demektir. Zira filmde, Asya sonunda büyük aşkı ve kendisine zor gününde kucak açan Cemşit arasında bir tercih yapmak zorunda kalmıştı.

Ve "sevgi emektir" diyerek kendisine ve çocuğuna emek veren Cemşit’i seçmişti...


habertürk.com