Gündem
28 Mar 2024 09:41 Son Güncelleme: 28 Mar 2024 11:05

Oy kullanmak için Amerika’dan geldi! Cumhurbaşkanı talimatıyla sokağa indi

Yerel seçimlere 3 gün kala Türkiye genelinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Anadolu köylerinde muhtarlık seçimleri İstanbul'daki İmamoğlu-Kurum yarışından daha hayati önem taşıyor. Amerika’da yaşayan bir aile, husumet beslediği yeğeninin rakibi olan muhtara oy vermek için Türkiye'ye geldi. Tirebolu Yalıköy’e cumartesi günü Türkiye'nin değişik illerinden 55 kişi gelecek. Kurum-İmamoğlu rekabetini muhtarlık seçimlerine tercih eden 206 bin 455 kişi İstanbul’dan köylerine oy kullanmaya gidecek.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, 31 Mart yerel seçimlerinde sayılı günler kala adaylar arası yarışlar kıran kırana geçiyor. Bunun en somut örneği ise Anadolu köylerinde yaşanıyor. İstanbul’daki Kurum-İmamoğlu ya da Ankara’daki Altınok-Yavaş rekabetinden daha çekişmeli bir hal alan muhtarlık seçimleri adeta ölüm kalım mücadelesine dönmüş durumda. Bu köylerden biri de Giresun’un Tirebolu ilçesine bağlı olan Yalıköy.

MUHTARLIK SEÇİMİ İÇİN AMERİKA’DAN GELDİ

Yalıköy’de bu Pazar yapılacak muhtarlık seçimleri büyük bir çekişmeye sahne olacak. Cumartesi günü büyük şehirlerde yaşayan 55 kişi muhtarlık seçimlerinde oy kullanmak için köye gelecek. MedyaRadar, Yeğeninin rakibi olan muhtara destek vermek için 100 bin lira masraf yaparak Amerikan’dan Türkiye’ye gelen Zafer Kır’la konuştu. Muhtarlık seçimlerinde ilk defa oy kullanacağını söyleybeslen Kır, ‘Türkiye’ye yılda bir kere geliyorum. Genelde yazları tercih ediyorum. Köye büyük hizmetleri olan muhtarıma destek vermek için eşimle Türkiye’ye geldik. Karşı tarafta ailevi meselelerden dolayı yıllardır konuşmadığım yeğenim var ama ben hizmet edene oy vereceğim. Burada acayip bir rekabet var. Amerika’daki senato yarışlarından daha çekişmeli geçiyor. Muhtarlık seçimleri için köye 55 kişi gelecek. Köyde kimse Giresun veya Tirebolu Belediye seçimlerini konuşmuyor. Bizim için varsa yoksa Yalıköy seçimleri. Her yerde kulis yapılıyor. İkna çalışmaları için saatler süren telefon görüşmeleri yaşanıyor. Bir gün önce ikna ettiğin, bir gün sonra değişebiliyor. Onun için işi sıkı tutuyoruz’ diye konuştu.

İSTANBUL’DA SEÇİMLERİNİ ETKİLEYCEK!

Seçim hukukuna en hakim avukatlardan olan Mustafa Zafer, köylerdeki muhtarlık seçimlerinin İstanbul’u etkileyeceğini söyledi. Zafer, İstanbul’dan köylerine oy kullanmaya gidecek 206 bin 455 kişinin bazı ilçelerde seçimin kaderini değiştireceğini belirterek, ’ 2019 seçimlerinde 24 ilçeyi AK Parti, 14 ilçeyi CHP, bir ilçeyi de MHP kazandı. Pazar günü yapılacak seçimlerde bir birine yakın olan ilçeler köylerdeki muhtarlık seçimleri yüzünden el değiştirebilir. Eyüpsultan’da fark 3 bin 918, Çatalca 3 bin 50, Büyükçekmece 4 bin 100, Sancaktepe 6 bin 154, Tuzla 6 bin 315, Üsküdar 9 bin 132, Çekmeköy de ise 15 bin 512. İstanbul’da el değiştirmesi muhtemel olan ilçeler. Köylerine oy kullanmaya gdecek kişiler ise genelde aynı ilçelerde oturuyorlar. Örneğin Güngören’den 77 kişi Erzincan Bozçalı Köyü’nde oy kullanacak. Güngören’den toplamda 7 bin kişinin seçmen kütüklerini köylerine aldığını görüyoruz. Yaşadıkları İstanbul’u, Güngören’deki yerel yöneticiyi belirlemek yerine köylerinde oy kullanmayı tercih etmişler. Bunun gibi çok örnek var. 2019 seçimlerinde bir birine yakın olan ilçeler el değiştirirse bunun en büyük nedenlerinden biri muhtarlık seçimleri olacaktır’ diye konuştu.

KADIOĞLU SAHAYA İNDİ!

AK Parti Esenyurt’u alabilmek için seferberlik ilan etti. Sağlık gerekçeleriyle başkanlıktan el çektirilen Necmi Kadıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bütün ekibiyle sokağa indi. Dernek ve ev ziyaretleri yapan Kadıoğlu ve ekibi, seçmeni ikna etmek için maddi manevi tüm imkanları zorluyor. Küçükçekmece’de de aynı durum söz konusu. Esenyurt ve Küçükçekmece’nin İstanbul seçimleri için kritik olacağını söyleyen Avukat Mustafa Zafer, ‘ İki ilçenin toplam oyu 1 milyon 200 bin civarında. Bu iki ilçede katılımın yüksek olması durumunda İstanbul’un kaderi de bu iki ilçenin elinde olacak. Geçtiğimiz yerel seçimler öncesinde AK Parti’nin elinde olan bu iki ilçe CHP’ye geçmişti. Dolayısıyla CHP İstanbul’da da ipi göğüslemişti. Bu seçimlerde de aynı sonuç İstanbul’un kaderini belirleyecektir’ diye konuştu.

BAŞAKŞEHİR İLE KADIKÖY’DE DURUM NE?

İstanbul’un en popüler ilçelerinden olan Kadıköy ve Başakşehir’de pazar günü yapılacak olan seçimler öncesi adaylar son derece rahat. CHP’nin kalesi olarak gözüken Kadıköy’de komünist başkan Maçoğlu’nun bir sürpriz yapması çok zor görünüyor. Zeytinburnu ve Ümraniye’de çok iyi bir ivme yakalayan YRP’nin de muhafazakar seçmenin kalesi Başakşehir’de seçimi etkilemesi çok çok zor. İstanbul’da seçmen sayısı artan ilçelerin başında Başakşehir geliyor. Başakşehir’e 8 bin yeni seçmenin eklendiği görülüyor. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, ‘Başakşehir yeşil alanlarıyla, metro ağıyla ve en önemlisi de zeminin sağlam olmasıyla en çok tercih edilen ilçe konumundadır. Çok fazla nüfus alması normaldir. 8 bin yeni seçmen buradaki seçimleri etkilemez. Bize ön yargıyla bakan Bahçeşehir’de bile oyları yükselttik. Her seçimde bir önceki seçimden daha fazla oy alıyoruz. Pazar günü çifte mutluluk yaşamak istiyoruz’ diye konuştu.