Gündem
22 Eki 2015 11:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:57

Oscar'lı yönetmen kesin konuştu: Başka 'Geleceğe Dönüş' yok!

28. Tokyo Film Festivali'nin açılış filmi 'Tehlikeli Yürüyüş' vesilesiyle Japonya'da bulunan Oscar'lı yönetmen Robert Zemeckis'in basın toplantısı da kült filmi 'Geleceğe Dönüş'teki 'gelecek' olan 21 Ekim 2015'e denk getirildi.

Bu akşam başlayacak 28. Tokyo Film Festivali’nin açılış filmi ‘Tehlikeli Yürüyüş/Walk’ vesilesiyle Japonya’ya gelen Oscarlı sinemacı Robert Zemeckis’in basın toplantısı da kült filmi ‘Geleceğe Dönüş’ (1985) ‘gelecek’ olan 21 Ekim 2015’e denk düşürüldü. Sohbet kaçınılmaz olarak mevzuya gelince Zemeckis açık konuştu: “Biliyorum bir seri başarılı olunca sonrası ve öncesi derken daha da uzatılıyor ama başka ‘Geleceğe Dönüş’ filmi olmayacak! Üzerinde çok düşündüm ve devamını getirmemeye karar verdim. Üçleme olarak gayet başarılı oldu. Böyle kalması en iyisi olacak, tadında bırakmak gerek.”

Tokyo Film Festivali, X-Men'in yönetmenine emanet

Şu anda geleceği yaşıyoruz esprileri üzerine “Yüksek teknolojinin baştacı edildiği ama geleneklerin korunduğu modern bir ülkede sembolik de olsa geleceği yaşamak pek keyifliymiş, bu tesadüf muhteşem oldu” diyen yönetmen ve yapımcı Zemeckis, 30 yıl önce ‘Geleceğe Dönüş’ü yapmaya karar verdiklerinde bu kadar büyük bir başarı beklemediklerini söyledi. Zemeckis ayrıca gerçek oyuncularla animasyon tekniğini buluşturan 1988 tarihli şahane ‘Who Framed Roger Robert’ adlı filmin devamının da şimdilik gerçekleşmeyeceğini söyleyerek hayal kırıklığı yarattı. ‘Forest Gump’ ve ‘Cast Away’ gibi Oscar ödüllerinde olduğu kadar vizyonda da baştacı edilen ünlü yönetmen, sinemanın geleceğini konuşurken çok umutluydu: “Teknolojinin bana sunduğu olanakları kullanmaya bayılıyorum. Dijital teknoloji bize çok yeni kapılar açtı, yeni yeteneklerin de çok para olmadan film yapmasına olanak tanıdı. Eskiden film yapmak böyle ucuz ve mümkün değildi ama şimdi her şey daha mümkün. Ben de fırsat verildiği sürece film yapmaya devam edeceğim.”

AMAN DÜŞMEYELİM!

Basın toplantısının yapıldığı gökdelenler, Tokyo’nun en yüksek binaları olmasa bile sembolik olarak New York’un 11 Eylül 2001 saldırısında yıkılan ikiz kulelerini çağrıştırdığından Robert Zemeckis’in fotoğraf çekimleri de 47. katın terasında yapıldı, “Aman düşmeden işi bitirelim” esprileri eksik kalmadı! Fransız Philipe Petit’in 1974 yılında Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin arasında gerdiği ip üzerindeki yürüyüşünü anlatan ‘Tehlikeli Yürüyüş’de binaların adeta birer karakter gibi sunulmasını ise “Philipe Petit ile konuştuğumda bana çok önemli bir şey söyledi. Yani bu ölümcül riske atılırken binaların da birer canlı gibi nefes aldığını, yaşam tirmi ve titreşimi olduğunu söyledi. Bu söz beni çok etkiledi” sözleriyle yorumladı.

İkiz kulelerin yıkıldığı tarihin dünya politikasında da miladi bir değişimin tarihi olduğu mevzusuna girmekten kaçınan Zemeckis, “İkiz kulelerde hayatını kaybeden insanlara karşı çok hassas, saygılı ve duyarlı olmalıydım. Bu nedenle çok çabaladım” dedi. Başrolde Philipe Petit’i canlandıran genç aktör Joseph Gordon-Lewitt’e övgüler yağdıran yönetmen, içsel olduğu kadar fiziksel olarak da kendini adayan bir oyuncu. Özel efetlerle açığı kapatabileceğimi söylediğim halde aylarca ip cambazı olmak için çalıştı ve mümkün olduğunca gerçekçi görünmek için kendini adadı. Çok iyi Fransızca konuşması da çabası” dedi.(Radikal)