Gündem
20 Oca 2016 13:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:18

Oscar'ı hangi roman alacak?

28 Şubat'ta sahiplerini bulacak olan 88. Akademi Ödülleri'nde 'En İyi Film' kategorisinde yarışacak sekiz filmden beşi roman uyarlaması...

Bu yılın Oscar adayı filmlerinin çoğu edebiyat dünyasından sinemaya taşınan öykülerden oluşuyor. 28 Şubat'ta sahiplerini bulacak 88. Akademi Ödülleri'nin 'En İyi Film' kategorisindeki sekiz adaydan beşi roman uyarlaması. İşte o filmler:

1. THE MARTIAN/MARSLI

Yazar Andy Weir'in kaleme aldığı, Goodreads okurları tarafından '2014'ün En İyi Bilimkurgu Romanı' seçilen ve yakın zamanda Türkçeye de çevrilen 'Marslı'yı, yönetmen Ridley Scott beyazperdeye uyarladı. Başrolünde Matt Damon'ın yer aldığı filmin konusu şöyle: Mars gezegenine astronotların gönderildiği bir görevde, Mark Watney isimli astronot şiddetli bir fırtına sonrası öldü sanılarak ekibi tarafından terk edilir. Fakat Watney hayattadır ve kendisini Mars’ta yapayalnız bulur. Elindeki sınırlı olanaklarla, zekasını ve dayanıklılığını kullanarak dünyaya yaşadığına dair bir sinyal göndermeye çalışır. Milyonlarca mil uzakta NASA ve uluslararası bilim insanları durmaksızın bu ‘Marslı’nın eve dönmesi için uğraşırken, ekip arkadaşları da tehlikeli bir kararın eşiğine gelecektir... Matt Damon'a filmde Sean Bean, Kate Mara, Jessica Chastain, Jeff Daniels ve Michael Pena eşlik ediyor.

2. THE BIG SHORT/BÜYÜK AÇIK

Yazar Michael Lewis'in kitabından beyazperdeye uyarlanan filmin yönetmeni Adam McKay. Dünya ekonomisi hakkında belli bir bilgi seviyesine sahip, ancak bankacılık sektöründe yer almayan dört kişi, 2000'li yılların ortasında yaşanan büyük ekonomik krizi önceden sezerler. Ancak gerek bankalar, gerekse hükumetler bu durumu ısrarla görmezden gelmeye devam etmektedir. Oluşan bu büyük açığı ancak her şeylerini kaybetmeyi göze alacak kadar cesur olanlar, risk almaktan korkmayanlar değerlendirebilecektir. Sonunda ya batacak, ya da muazzam paralar kazanacaklardır. Filmin oyuncu kadrosu ise hayli gösterişli: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling ve Brad Pitt.

3. THE REVENANT/DİRİLİŞ

Bu yılın en dikkat çeken filmlerinden... Alejandro Gonzales Iñárritu'nun yönettiği film, yazar Michael Punke'nin aynı adlı romanından uyarlama. Tam 12 dalda Oscar'a aday olan filmin başrolündeki isim ünlü aktör Leonardo Di Caprio. 19. Yüzyıl Amerika sınırında yaşanan destansı hayatta kalma mücadelesini konu alan 'Diriliş', seyirciyi 1823 Amerika’sının benzersiz güzelliğine, gizemine ve tehlikesine çekiyor. Film sadece hayatın değil, onurun, adaletin, inancın, yuvanın ve ailenin içgüdüsünü keşfediyor. Punke'nin dört yılda tamamladığı eseri Türkçeye çevrilmedi.

4. ROOM/GİZLİ DÜNYA

Yazar Emma Donogue'nin kaleme aldığı 'Oda' romanı da beyazperdeye uyarlandı. Türkçeye 'Gizli Dünya' olarak çevrilen filmin yönetmen koltuğunda Lenny Abrahamson oturuyor. 'Gizli Dünya'nın başrolünde Brie Larson yer alıyor. Beş yaşındaki oğlu ile küçük bir odaya hapsedilen annenin dramını anlatan 'Gizli Dünya', kaçış için riskli bir plan yapan bu ikilinin odadan kurtulabilmek için uzak tutuldukları sosyal çevrenin acı kurallarıyla yüzleşmesini anlatıyor. Filmin başrol oyuncusu Brie Larson, bu filmdeki rolüyle Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri'nde (Critic Choice Awards) En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu.

5. BROOKLYN

Yazar Colm Toibin'in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanan 'Brooklyn'in yönetmeni John Crowley. 1950'lerde İrlandalı genç bir kadının Brooklyn'e olan göç hikâyesini konu eden filmde rol alan isimler arasında Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent ve Julie Walters yer alıyor. Filmin senaryosunda Nick Hornby'nin de imzası var.