Kültür Sanat
20 Mayıs 2022 09:09 Son Güncelleme: 20 Mayıs 2022 09:10

Oscar ödüllü Yunan müzisyen Vangelis hayatını kaybetti

Birçok filmin theme müziklerine imza atan Oscar ödüllü Yunan müzisyen Vangelis, 79 yaşında hayatını kaybetti. Vangelis Türkiye'nin 3'üncü olduğu 2002 FIFA Dünya Kupası'nın müziğini de yapmıştı.

1981 yılında Chariots of Fire (Ateş Arabaları) için bestelediği şarkıyla Oscar kazanan dünyaca ünlü Yunan new age ve elektronik müzik bestecisi Vangelis 79 yaşında vefat etti. Vangelis, Chariots of Fire'ın theme şarkısıyla ABD listelerinde 1 numara olurken Büyük Britanya'da da Londra Olimpiyat Oyunları için yaptığı besteyle zirveye oturmuştu.

Vangelis'in ölüm haberini Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Twitter'dan duyurdu. Mitsotakis mesajında "Vangelis Papathanassiou artık aramızda değil. Dünya müziği Vangelis'i kaybetti" diye yazdı.

Türkiye'nin 3. olduğu 2002 FIFA Dünya Kupası'nın müziğini de yapan Vangelis müzik hayatına 1960'ların sonrarında Aphrodite's Child grubunda klavyeci olarak başladı. Daha sonra elektronik müziğe yönelerek solo performanslar verdi.

Filmler için yaptığı bestelerle üne kavuştu. Chariots of Fire'ın yanı sıra Blade Runner, The Bounty, Wonders of Life, Vampire in Venice, Bitter Moon, Alexander gibi filmlere de besteleriyle imza attı.

Netflix'in popüler dizisi Stranger Things'in kimi müziklerini de o yaptı. The Jackals, Candyman, National Lampoon's Vacation, Single White Female yine besteleriyle destek verdiği filmler arasında yer alıyor. (Haber Global)