Kültür Sanat
13 Mar 2022 10:21 Son Güncelleme: 13 Mar 2022 10:23

Oscar ödüllü yönetmen Rüstem İbrahimbeyov hayatını kaybetti

Oscar ödüllü yönetmen Rüstem İbrahimbeyov Rusya’nın başkenti Moskova’da 84 yaşında hayatını kaybetti.

Bir süredir Moskova’da tedavi gören Rüstem İbrahimbeyov ‘En İyi Yabancı Film’ kategorisinde Oscar ödülü kazanmıştı.

1981 yılında Sovyetler Birliği’nin Devlet Ödülünü alan Rüstem İbrahimbeyov 1989 yılında Oscar ödüllerinin jüri üyeliğine seçilmişti. 

1970'lerin başında çekilmiş ve senaryosunu kendisinin yazdığı 'Sahranın Beyaz Güneşi' filmi Rüstem İbrahimbeyov’un dünyaya açılmasını sağlamıştı.

Rüstem İbrahimbeyov’un ‘Güneşli Örgü’ romanından uyarlanan ‘Sahranın Beyaz Güneşi’ 1995’te En İyi Yabancı Film dalında Oscar ödülüne layık görülmüştü.

Rüstem İbrahimbeyov'un kaleme aldığı ve senaristliğini yaptığı 'Bir Güney Kentinde' filmi Sovyet Cumhuriyetleri çapında büyük ilgiyle karşılanmıştı.

Rüstem İbrahimbeyo, 1989'da Bakü'de İbrus Tiyatrosunu kurdu. 

RUS VATANDAŞI OLMASINDAN DOLAYI CUMHURBAŞKANLIĞINDAN VAZGEÇTİ
2013 yılında Azerbaycan'da muhalefetin ortak adayı olarak cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Rüstem İbrahimbeyov, Rusya vatandaşlığının da bulunmasından dolayı adaylıktan feragat etmek zorunda kalmıştı. Rüstem İbrahimbeyov, birkaç ay önce sinema alanında Rusya'nın en prestijli ödüllerinden biri olan Eldar Ryazanov Ödülü'nü almıştı.

Rüstem İbrahimbeyov'un yazar ve sanat insanı olarak başka bir özelliği de tek partili rejimin olmazsa olmaz koşuluna rağmen hiçbir zaman Komünist Parti'ye üye olmamasıydı.

1979 yılında kaleme aldığı Ültimatom piyesinde Rüstem İbrahimbeyov, Azerbaycan'ın o zaman yasaklı olan bağımsızlık tarihiyle ilgili bazı sahneleri seyirciye göstermişti.

Rüstem İbrahimbeyov, 2011'de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülmüştü.

MADALYASINI İADE ETMİŞTİ
Oscar ödüllü Azerbaycanlı yönetmen Rüstem İbrahimbeyov 2012 yılında Fransa’da Ermeni iddialarını yalanlayan kişilere ceza verilmesini öngören yasa tasarı dolayısı ile Fransız madalyasını iade etmişti.