Magazin
30 Haz 2023 19:15 Son Güncelleme: 30 Haz 2023 19:18

Oscar ödüllü ünlü oyuncu Alan Arkin hayatını kaybetti

Oscar ve Tony ödüllü ünlü oyuncu Alan Arkin, 89 yaşında hayatını kaybetti. Arkin, 'Little Miss Sunshine' ve 'The Kominsky Method' gibi yapımlarla tanınmıştı.

'Little Miss Sunshine' ve 'The Kominsky Method' gibi yapımlarla tanınan Oscar ve Tony ödüllü ünlü oyuncu Alan Arkin, 89 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Arkin'in ölüm haberini oğulları Adam, Matthew ve Anthony duyurdu. Yapılan açıklamada "Babamız hem bir sanatçı hem de bir baba olarak doğanın eşsiz yetenekleriyle donattığı bir güçtü. Sevgi dolu bir koca, bir baba, bir dedeydi. Ona hayrandık ve onu çok özleyeceğiz" denildi.

Alan Arkin en son Netflix'te yayınlanan The Kominsky Method'da Michael Douglas'la birlikte rol almıştı.

2019 ve 2020'de Emmy'ye aday gösterildi. 2020 ve 2021 Altın Küre ve Screen Actors Guild'e aday gösterildi.

Arkin, 2006 yılında yayınlanan Little Miss Sunshine'da canlandırdığı Edwin Hoover rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülü kazanmıştı.

2012'de Ben Affleck'in yönettiği siyasi dram filmi Argo'da unutulmaz bir performans göstermiş ve Oscar'a 4. kez aday gösterilmişti. Filmde keskin mizah anlayışı ve iğneleyici sözleriyle izleyicileri kendisine çeken deneyimli yapımcı Lester Siegel karakterine can vermişti.

Oğullarından Adam Arkin de tıpkı babası gibi tanınmış bir oyuncuydu ve Chicago Hope, Sons of Anarchy gibi dizilerde oynadı.

ALAN ARKIN KİMDİR?

26 Mart 1934'te Brooklyn'de doğan Alan Arkin, çocukluğunda Los Angeles'a taşındı. Liseyi bitirdikten sonra farklı kolejlere gitti ama çoğunu bıraktı.

Üniversiteden ayrıldıktan sonra Tarriers adlı bir müzik grubuna dahil olsa da grubun ömrü kısa sürdü.

Çocukluğundan beri oyunculuk dersleri alan Arkin, 1960 yılında Chicago'ya geldi ve bir komedi grubuna dahil oldu. Second City adlı bu komedi grubu için "Hayatımı kurtardılar. Kelimenin tam anlamıyla hayatımı kurtardılar" demişti.

1961'de Broadway'e From te Second City oyunuyla ilk çıkışını yaptıktan 2 yıl sonra Enter Laughing'deki performansı ona Tony ödülü kazandırdı.

Broadway'deki başarısı ona televizyon ve sinemanın yolunu açtı. 197'de Ruslar Geliyor, Ruslar Geliyor adlı komedi filmiyle Oscar'a aday gösterildi.

Takip eden 50 yıl boyunca Arkin, 100'den fazla film ve dizide rol aldı. The Heart is a Lonely Hunter'la 1968'de 2. kez Oscar'a aday gösterildi. Dikkat çeken filmleri arasında Catch-22, Edward Scissorhands ve Glengarry Glenn Ross sayılabilir.

En son başarısı The Kominsky Method'la oldu. Toplamda 6 kez Emmy Ödülü'ne aday gösterildi.