Kültür Sanat
20 Mar 2024 11:19 Son Güncelleme: 20 Mar 2024 11:23

Oscar konuşmasında Gazze'yi destekledi: Ödüllü yönetmen Jonathan Glazer'a kınama mektubu

450'den fazla Yahudi yaratıcı, yönetici ve Hollywood çalışanı, ödüllü yönetmen Jonathan Glazer'ın Oscar konuşmasını kınayan bir açık mektuba imza attı.

İlgi Alanı'nın (The Zone of Interest) yönetmeni Jonathan Glazer'ın Oscar konuşmasının ardından tartışmalar dinmiyor.

Britanyalı yönetmen, Auschwitz'de geçen Holokost dramasının En İyi Uluslararası Film seçilmesinin ardından sahneye çıktığında ayakta alkışlandı. 

Ancak sözkonusu konuşmanın yankıları, ödül töreninin üzerinden yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen dinmedi.

450'den fazla Yahudi yaratıcı, yönetici ve Hollywood çalışanı, Glazer'ın Oscar konuşmasını kınayan bir açık mektuba imza attı.

Debra Messing, Jennifer Jason Leigh ve Tovah Feldshuh gibi oyuncular, Eli Roth'la Rod Lurie gibi yönetmenler, yöneticiler, yaratıcılar, yapımcılar ve temsilcilerden oluşan grup, Glazer'ın 10 Mart'ta Akademi Ödülü'nü kabul ederken yaptığı tartışmalı yorumları kınadıklarını bildirdi.

"Reddediyoruz"

Mektupta şu ifadeler kullanıldı: 

Bir ırkı yok etmeye çalışan Nazi rejimiyle kendi yok oluşunu engellemeye çalışan İsrail ulusu arasında ahlaki bir eşdeğerlik kurmak amacıyla Yahudiliğimizin istismar edilmesini reddediyoruz.

Açık mektup şöyle devam ediyor: 

Binlerce yıllık bir vatanı savunan ve Birleşmiş Milletler tarafından bir devlet olarak tanınan yerli bir Yahudi halkını tanımlamak için 'işgal' gibi kelimelerin kullanılması tarihi çarpıtmaktadır.
Variety'nin aktardığına göre açık mektubun yayımlanmasından bu yana yaklaşık 50 kişi daha isimlerini ekledi.

"Nasıl direneceğiz?"

Glazer, önceden hazırladığı notlarda yazanları okumuş, gerekli oyunculara teşekkür etmiş ve İlgi Alanı'yla Gazze'deki mevcut çatışma arasında paralellik kurmuştu.

Akademi'nin resmi konuşma metnine göre Glazer, "Tüm seçimlerimiz bizi günümüze yansıtmak ve yüzleştirmek için yapıldı, bakın o zaman ne yaptılar demek için değil, bakın şimdi ne yapıyoruz demek için" dedi. 

Filmimiz insanlıktan çıkmanın en kötü noktaya vardığını gösteriyor. Bu geçmişimizi ve bugünümüzü şekillendirdi. Şu anda burada Yahudiliklerini ve Holokost'un pek çok masum insan için çatışmaya yol açan bir işgal tarafından gasp edildiğini reddeden insanlar olarak duruyoruz. İster ekimin kurbanları olsun, İsrail'de 7 Ekim'in kurbanları ya da Gazze'de devam eden saldırının kurbanları, bu insanlık dışı muamelenin tüm kurbanları olarak nasıl direneceğiz?

Kendisi de Yahudi olan 58 yaşındaki Glazer, açık mektupla ilgili yorum yapmayı reddetti.