Kültür Sanat
19 Eki 2021 09:51 Son Güncelleme: 19 Eki 2021 09:54

Orhan Pamuk’un mesajı Jüpiter’e gönderildi

NASA’nın Jüpiter gezegenine yolladığı aracı Lucy, insana ve dünyadaki yaşama dair mesajlar da taşıyor. O mesajlar arasında Türkçenin Nobel Edebiyat ödüllü yazarı Orhan Pamuk’un Kara Kitap romanından bir alıntıya da yer verildi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Jüpiter gezegenine gönderdiği uzay aracı Lucy’ye insanlığa ve Dünya’da yaşama dair anlamlı mesajlar içeren plakalar yerleştirildi. Lucy uzay aracı, 16 Ekim’de Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan Atlas V roketiyle fırlatılmıştı.

Enerjisini yakıt ve güneş enerjisi panellerinden sağlayan 14 metreyi aşkın uzunluktaki uzay aracı, Jüpiter’in etrafındaki Truva asteroitlerini inceleyecek. Uzay aracının üzerindeki plakadaysa edebiyatçılardan, bilim insanlarından, aktivistlerden ve sanatçılardan alıntılar yer aldı.

‘ÇÜNKÜ HİÇBİR ŞEY HAYAT KADAR ŞAŞIRTICI OLAMAZ. YAZI HARİÇ’

Plakalarda 2006’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Orhan Pamuk’un Kara Kitap romanından bir alıntıya da Türkçe olarak yer verildi. O alıntı şöyle: “Daha çok sevmek, daha çok gülmek, daha çok düşünmek isterdik. Daha çok görmek, daha çok anlamak, daha çok güvenmek isterdik. Şimdi bizden kalanlar bu istekler ve bu kelimeler. Huzur, rüyalar, uyku ve öpüşler vardı. İnsanlar, meyveler, kağıtlar ve kalemler de vardı. Çünkü hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz. Yazı hariç. Evet, tabii, tek teselli yazı hariç.”

‘KARA KİTAP SONSUZLUK YOLUNDA’

Orhan Pamuk kitaplarının yayıncısı Yapı Kredi Yayınları, uzaya gönderilen alıntıya ilişkin şu mesajı paylaştı: “Kara Kitap’ sonsuzluk yolunda… Nasa’nın Jüpiter’e giden aracı #Lucy’nin taşıdığı insana ve Dünya’da yaşama dair mesajlar arasında #OrhanPamuk’tan, Kara Kitap’tan bir alıntı var:”…Çünkü hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz. Yazı hariç. Evet, tabii, tek teselli yazı hariç.”

 

ATASÖZÜ DE YER ALDI

“Ağaca balta vurmuşlar ‘sapı bendendir’ demiş” şeklindeki Türk atasözüne de İngilizce çevirisiyle plakada yer verildi.