Gündem
28 Oca 2016 15:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:19

Orhan Pamuk'la Elif Şafak'ın Türkiye sohbeti!

Guardian için Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'la konuşan Elif Şafak 'muhafazakârların geçmişi yok ettiğini', Pamuk ise, 'AKP'nin başarılı ama taklitçi olduğunu' söyledi.

Yazar Elif Şafak, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ni Londra’ya taşımasına ilişkin Guardian’a bir yazı yazdı ve  Pamuk’la konuştu. Şafak, Guardian’daki yazısında ‘günümüzde eleştirel bir şey söylemeye cesaret eden hereksin hain ya da millet düşmanı olarak yaftalandığını‘ kaydetti. AKP’nin ‘ticaret, diplomasi ve siyasette başarılı olduğunu’ vurgulayan Pamuk, ‘mimaride Osmanlı’yı taklit ettiğini‘ ifade etti.

Kendisinin de Pamuk gibi siyasete hevesli olduğunu belirten Şafak, “Türkiye’deki her şair, yazar, gazeteci ya da akademisyen, kitap, yazı, tweet, hatta retweet yüzünden bile sosyal medyada linç edilebileceğini, ana akım medyada şeytanlaştırılabileceğini, hakkında dava açılabileceğini, hatta hapse girebileceğini bilir” ifadesini kullandı.

'MİMARİDE YAPTIKLARINA BAKIN'

‘AKP’nin kendisini topluma hem İslami hem de modern bir biçimde sunmak istediğini‘ vurgulayan Pamuk ise, “Bunu ticarette, diplomaside ve siyasette başarılı bir biçimde gerçekleştirdiler. Ama mimaride yaptıklarına bir bakın. Camiler klasik Osmanlı mimarisinin kötü taklitlerinden biri” diye konuştu.

Pamuk’la benzer görüşleri dile getiren Şafak, “Türkiye’deki sonsuz ironilerden biri de muhafazakârların, diğer ülkelerdekinin aksine geçmişi korumaktan çok, yok etmesi” dedi.

'ATAERKİL, CİNSİYETÇİ, HOMOFOBİK...'

Yazısında edebiyatta cinsiyet konusuna değinen Şafak, ‘Türk toplumunun son derece ataerkil, cinsiyetçi ve homofobik olduğunu‘ belirtirken, “Cinsiyete bakılmaksızın, Türk romancı olmak ömür boyu yalnızlığa mahkûm olmak anlamına geliyor” ifadesini kullandı.