Gündem
19 Şub 2015 17:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:04

Orhan Pamuk Alman basınına konuştu! "Tweet nedeniyle evlerin..."

Alamn ‘Die Zeit’ (Zaman) gazetesi, Edebiyat Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ile yapılan röportaja iki sayfa yer ayırdı.

Die Zeit gazetesi, yazar Orhan Pamuk'la İstanbul'da yapılan röportajında yazarın 2000 yılında piyasaya çıkan 'Kar' romanın halen güncelliğini koruduğunu yazdı.

Gazetenin röportajda Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 'ifade özgürlüğünün Türkiye'de bir değeri olmadığını' yazan bir televizyon gazetecisinin, attığı Tweet yüzünden evinin aranmasını eleştirdi. "Tweet atan bir kişinin evinin aranmadığı bir Türkiye'de yaşamak istiyorum'' dedi.

Pamuk röportajında şunları söyledi: "Türkiye'de liberal, özgür bir demokrasi değil popülist, hoşgörüsüz bir demokrasi var. Türkiye'de bir şey söylemek için 50 kez düşünmek zorundasınız. Gezi olaylarından sonra Türkiye'de her şey kötüye gitmeye başladı. Hükümeti eleştirenler sert reaksiyonlarla karşılaşıyor. Beni bile batı ajanı olarak gösteriyorlar. Batı ve Amerika; radikal İslamcı gruplar ve siyasi İslamcılarla, diğer İslam arasındaki farkı göremiyor. Radikal İslamcılarla, İslam arasında ayrıma hep dikkat çektim ve çağrıda bulundum''.

Pamuk röportajında Paris'te yaşanan hiciv dergisi 'Charlie Hebdo' saldırısına dikkat çekti.

"Siyasi İslamcıların hayali vizyonlarının felakete yol açtığı kendi fikirlerine uymak istemeyenleri tehdit ve cezalandırmak istiyorlar.ö diyen Pamuk hükümeti eleştirdi. Pamuk: "Halk, seçmen demokrasiden çok ekonominin büyümesine daha önem veriyor. İnsanlar her gün rüşvet haberlerini okuyor. Kendini iyi hisseden halk bu nedenle ses çıkartmıyor.ö dedi.Türkiye'nin AB girme zamanın geçtiğini, Avrupa ve Türkiye'nin yeterince kendi problemleriyle ilgili olduğunu belirten Nobel ödüllü romancı; '10 yıl önce 1 milyon Ermeni öldürüldüğünü söylediniz bu yıl sözde Ermeni soykırımın 100. yıldönümünde ne söylemek istersiniz?' sorusuna şu yanıtı verdi: "Türkiye ve özellikle muhalefetin bu konuyu ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesini isterdim.ö  Pamuk ayrıca Cumhurbaşkanı'nın geçtiğimiz yıl Ermenilere taziyede bulunduğunu da hatırlattı.