Medya
17 Nis 2012 10:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:33

''ORAYA DA İKİ GENERAL Mİ GÖNDERELİM?'' MİLLİYET'E ŞOK TEHDİT!

Dönemin Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak açıkladı.

28 Şubat 1997’de gerçekleştirilen MGK toplantısında alınan kararları uygulamayan dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’a karşı 11 ve 16 Haziran 1997 tarihlerinde askerî müdahale planlanmış ancak ABD Dışişleri’nden yapılan "Sivil yönetimin devamından yanayız" açıklaması ordu üzerinde etkili olmuştu. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, 14 Haziran 1997’de Milliyet ’e yaptığı açıklamada "Anayasal düzenin dışına çıkılmaması gerektiğini Ankara’ya bildirdik" ifadelerini kullanmıştı.

MİLLİYET’E İKİ GENERAL Mİ GÖNDERELİM?

Albright’ın açıklamalarını manşetten duyuran Milliyet gazetesi Genelkurmay Karargâhı’nın baskısına maruz kalmıştı.

Dönemin Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak Amerika’nın askere yönelik "Anayasa dışına çıkmayın" uyarısını manşete taşıdıkları için askerin tepki gösterdiğini ve Çevik Bir’in Milliyet için "Oraya da iki general mi gönderelim" dediğini açıkladı.

Derya Sazak, Taraf ’a yaptığı açıklamada olayı şöyle anlattı: "Haziranın ilk haftasından itibaren darbenin ayak sesleri geliyor gibiydi. 13 haziranda Genelkurmay’da ikinci basın brifingi yapıldı. Burada iki tane vurgu yapıldı. Birisi 12 Eylül’ün de dayanağı olan TSK İç Hizmet Yönetmeliği Madde 35. Yani ordunun cumhuriyeti koruma kollama görevi. Fakat daha da önemlisi yine aynı yönetmeliğin 85. maddesi açıklandı. O 85. madde de gerektiğinde silahla korumak, silah kullanmak. Şimdi bu ilk defa oluyordu.

Aynı gün Washington’da Amerikan Dışişleri Bakanı Albright’a askerin bu açıklaması soruldu. Albright, ’Ankara’yı demokratik düzenin dışına çıkılmaması konusunda uyardık’ dedi. Yani Amerika darbeye o aşamada karşı çıktı. Bunu manşet yapınca ertesi gün askerlerden çok büyük tepki geldi. Gazete yönetimini de aşacak şekilde bir takım yerlere gidilerek Bir tarafından ’Oraya da iki general mi gönderelim’ deniyor. Bu laf sonradan bana da bir şekilde duyuruldu." ŞEVKET KAZAN DARBE UYARISI ALDIM Dönemin Refah Partili Adalet Bakanı Şevket Kazan da 1997 haziranında Türkiye’nin bu kez "postmodern" olmayan bir darbenin kıyısından döndüğü yönünde duyumlar aldığını doğruladı.

Taraf’ın sorularını yanıtlayan Kazan, "Ben o dönemde Samsun’daydım. Meral Akşener beni aradı ve darbe söylentileri olduğunu söyledi. Bazı DYP’li milletvekillerinin Karargâh’a çağrılıp tehdit edildikleri ’Yassıada’da kendinize oda seçin’ seklinde sözler söylendiği de kulağımıza geliyordu"dedi.

Akşener de soruşturma süreci devam ederken konuşmama kararı aldığını belirterek, "Ancak Şevket Kazan’ı aradığım doğrudur" dedi.