Medya
01 Ağu 2017 13:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:01

Oray Eğin deşifre etti: Hürriyet neden müfettiş ordusu kurdu?

Hürriyet gazetesi, yeni giriştiği bir iş için 100 kişilik bir müfettiş ordusu kurdu.

Michelin, Zagat tarzı bir mekân rehberi için çalışan Hürriyet, kurul üyelerini açıkladı ancak 100 kişilik müfettiş heyetini gizli tutuyor.

Hürriyet'in müfettiş ordusundaki isimleri tespit eden Oray Eğin, bu kişilerden bazılarının müfettiş olmayı reddettiğini yazdı.

Oluşturulan kurul, müfettişlerden gelen yorum ve haberleri elden geçirecek ve mekan rehberini yayıma hazırlayacak. Ancak bu müfettişlik sistemiyle ilgili ciddi sıkıntılar var.

MÜFETTİŞLERİN İSİMLERİNİ BEN BİLİYORSAM MEKAN SAHİPLERİ DE BİLİR

"Bu müfettişlik işini ben biliyorsam mekân sahipleri de bilecek elbette" diyen Oray Eğin, "Bu işin gizliliği falan kalmayacak. Dahası kimi mekânlar bu müfettişleri de ağırlayacaklar, bu da rehberin güvenilirliğini sarsacak" dedi.

MÜFETTİŞLERE 'MASRAFI CEBİNİZDEN KARŞILAYIN" DENİLMİŞ

"Duyduğum kadarıyla Hürriyet müfettiş olmalarını istediği 100 kişiden yemeiçme masraflarını ceplerinden karşılamalarını istemiş" diyen Oray Eğin yazısını şöyle bitirdi: "Bir mekânı objektif olarak yazmak için bir müfettişin en az birkaç kere aynı yeri denemesi, şans vermesi gerekiyor normal şartlarda. Kaç kişi kendi cebinden böyle bir bütçe ayırabilir. Dahası, müfettişler bilinip mekân sahipleri ağırlamaya başlayınca bu rehberin inandırıcılığı ne olacak?"

İŞTE ORAY EĞİN'İN YAZISININ TAMAMI:

NASIL BİR MÜFETTİŞ SİSTEMİ BU

TÜRKİYE, hatta özellikle İstanbul aslında çok küçük bir şehir. Daha doğrusu medyada, iş dünyasında, gece hayatında herkes az-çok birbirini tanıyor, zaten aynı mekânlara takılıyor.

Hürriyet Gazetesi’nde bir ekip bugünlerde Michelin, Zagat tarzı bir mekân rehberi için çalışıyor. Birkaç yerde tanıtımı yapıldı. Bir adı kamuoyuna açıklanan kurul üyeleri var, bir de isimlerini kimsenin bilmediği 100 kişilik bir müfettiş ordusu. Kurul müfettişlerden gelen yorum ve haberleri elden geçirecek ve rehberi yayıma hazırlayacak.

Her şey gayet güzel görünüyor dışarıdan, ama İstanbul’da birkaç yüz kişi birbirini tanıdığı için hiçbir gerçek de sır kalmıyor.

100 kişilik müfettiş ordusunun isimlerini şimdiden öğrendim. Şimdilik açıklamayacağım, ama en azından 10’unu aklımdan sayabilirim. Bazı isimler de müfettiş olmayı reddetmiş, onların da isimleri var.

Bu müfettişlik işini ben biliyorsam mekân sahipleri de bilecek elbette. Bu işin gizliliği falan kalmayacak. Dahası kimi mekânlar bu müfettişleri de ağırlayacaklar, bu da rehberin güvenilirliğini sarsacak.

Zira duyduğum kadarıyla Hürriyet müfettiş olmalarını istediği 100 kişiden yeme-içme masraflarını ceplerinden karşılamalarını istemiş. Bir mekânı objektif olarak yazmak için bir müfettişin en az birkaç kere aynı yeri denemesi, şans vermesi gerekiyor normal şartlarda. Kaç kişi kendi cebinden böyle bir bütçe ayırabilir. Dahası, müfettişler bilinip mekân sahipleri ağırlamaya başlayınca bu rehberin inandırıcılığı ne olacak?

İşte yeni bir etik tartışma.