Gündem
05 Mayıs 2014 18:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:08

Orada Doğdum Burada Büyüdüm TRT Belgesel'de! (Medyaradar-Özel)

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Semra Güzel Korver’in gerçekleştirdiği, "Orada Doğdum Burada Büyüdüm" isimli belgesel, "Ait olduğumuz yer doğduğumuz yer mi, büyüdüğümüz mü?" sorusuna yanıt arıyor.

İkinci kuşak, Almanyalı Fatma Soyer, Malatya’da doğar. Babası 1960’larda Almanya’ya işçi olarak gider. 4 yaşında annesi ile birlikte O da Almanya’ya babasının yanına gelir. 7 yaşındayken, babası nasılsa döneceklerini düşündüğü için Türkiye’de okula başlamasının daha doğru olacağına karar verir. Fatma 3 yıl Malatya’da halasının oğlunun yanında tek başına kalır. Derken annesi ve erkek kardeşi ayrılığa dayanamaz döner memlekete. Baba Almanya’da çalışmaya devam etmektedir. Fatma,14 yaşında annesi ve kardeşleriyle birlikte bu kez kalıcı olmak üzere tekrar Almanya’ya babasının yanına gider. Bütün aile bir aradadır artık.
 
Bugün Berlin’de bir kuaför dükkânı olan Fatma Soyer “Sadece Türklerin çalıştığı bir iş yerine fazla Alman müşteri gelmediğini” söylüyor ve yanında iki Alman işçi çalıştırıyor. Eşi Hüsnü Soyer ise Türk yemekleri hazırladığı dükkânında, Alman şirketlerine öğle yemeği dağıtıyor. “Almanya sevdası için eşi ile evlenmediğini, ithal damat olmadığının” altını özellikle çiziyor.
 
En büyük hayalleri çocukları Esra ve Emre’nin iyi eğitim almaları. Almanya’ya uyum sağlayan aile, aynı zamanda Türk kimliklerini, gelenek ve göreneklerini de korumaya çalışıyor. Almanya’nın uyum politikalarını, yabancı düşmanlığını eleştirmekle birlikte önce “iğneyi kendimize, çuvaldızı başkasına batıralım” diyorlar.
 
Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyorlar. Almanya’da kendilerini daha rahat hissettiklerini belirtiyorlar. Çünkü Almanya’daki hayata alışmışlar, ayak uydurmuşlar, çok çalışmışlar ve düzenlerini kurmuşlar artık.
 
Soyer Ailesi’nin Berlin’deki yaşam öyküsünden kesitler sunan belgesel, aidiyet, kimlik, entegrasyon, yabancı düşmanlığı olgularını karakterlerin özel hikayeleri, duygu ve düşünceleri ekseninde anlatıyor.
 
Yapımcılığını ve yönetmenliğini Semra GÜZEL KORVER’in gerçekleştirdiği belgesel, ilk kez 13 Mayıs Salı günü saat 22.00’de TRT Belgesel ekranlarında yayına giriyor. Orada doğdum burada büyüdüm belgeseli ilk gösteriminden sonra TRT’nin diğer kanallarında ve festivallerde seyircisiyle buluşmaya devam edecek.

MEDYARADAR/ÖZEL