Optimar’dan seçim anketi: Kemal Kılıçdaroğlu mu, Özgür Özel mi?

Optimar’ın 15-18 Ekim tarihleri arasında, Türkiye genelinde 2 bin kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçları ortaya çıktı.

Optimar’dan seçim anketi: Kemal Kılıçdaroğlu mu, Özgür Özel mi? - Sayfa 1

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında, Optimar’ın 15-18 Ekim tarihleri arasında, Türkiye genelinde 2 bin kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını aktardı.

110
Optimar’dan seçim anketi: Kemal Kılıçdaroğlu mu, Özgür Özel mi? - Sayfa 2

HALK, İTTİFAK İSTİYOR MU?

Ankette “Sizce siyasi partilerin kendi adaylarını çıkarması mı, yoksa ittifak kurarak güçlerini birleştirmesi mi daha etkili bir stratejidir?” sorusuna katılımcıların 49.4’ü ‘kendi adaylarını çıkarmaları daha etkilidir’ yanıtını verirken, ‘ittifak kurarak güçlerini birleştirmeleri daha etkilidir’ diyenlerin oranı ise yüzde 35.6 çıktı. ‘Fikrim yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 15.

210
Optimar’dan seçim anketi: Kemal Kılıçdaroğlu mu, Özgür Özel mi? - Sayfa 3

AKP’LİLER KENDİ ADAYLARIYLA, CHP’LİLER İTTİFAK KURARAK SEÇİME GİRMEK İSTİYOR

Partilerin ittifak yaparak mı, yoksa kendi adaylarıyla mı seçime girmeleri konusunda ise partilerin eğilimleri farklılık arz ediyor. AKP’lilerin yüzde 58.5’i partilerin kendi adaylarını çıkarmalarının daha etkili olduğunu belirtirken, ittifakı destekleyenler yüzde 28.1 oranında. Bu tablo CHP’de tam tersine dönüyor. CHP’lilerin yüzde 51.4’ü ittifak kurarak seçimlere girilmesini savunurken, ‘kendi adayını çıkarmalı’ diyenlerin oranı yüzde 34.6. MHP’lilerin yüzde 47.7’si kendi adayıyla seçimlere girilmesi önerisini desteklerken, ittifak halinde girilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 43.6 çıkıyor.

310
Optimar’dan seçim anketi: Kemal Kılıçdaroğlu mu, Özgür Özel mi? - Sayfa 4

İYİ PARTİ’DE İTTİFAK TALEBİ YAKLAŞIK YÜZDE 35

Yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararı alan İYİ Parti’de ise çarpıcı veriler var. İYİ Partililerin yüzde 63.5’i kendi adayıyla seçime girilmesini istiyor. İttifakı savunanların oranı ise yüzde 34.7’de kalıyor. Bu durumda İYİ Parti yönetiminin seçimlere kendi adayıyla girme kararı, seçmen eğilimiyle örtüşüyor.

410