Gündem
30 Ara 2010 18:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:55

ONLARIN KADERİ AYNI! KATLEDİLEN GAZETECİLERİN ÇOCUKLARI TAKSİM'DE TOPLANDI!

Taksim'de düzenlenen anma töreni, öldürülen gazetecilerin çocuklarını biraraya getirdi!

The Marmara Otel'de 16 yıl önce meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybeden Onat Kutlar ve Yasemin Cebenoyan, düzenlenen törenle anıldı. Taksim'deki anma törenine, öldürülen gazeteciler Abdi İpekçi, Uğur Mumcu ve Hrant Dink'in çocukları da katıldı.

Toplumsal Bellek Platformu adı altında bir grup, sabah saatlerinde The Marmara Otel önünde toplandı. Eyleme, otelin kafesine 16 yıl önce düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Onat Kutlar'ın eşi Filiz Kutlar'ın yanı sıra, Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, Uğur Mumcu'nun oğlu Özgür Mumcu, Hrant Dink'in çocukları Arat ve Delal da katıldı.

Basın açıklamasını Özgür Mumcu okudu. 16 yıl önce yaşanan bombalı saldırıyı hatırlatan Mumcu, "Bombanın kimi ya da kimleri öldüreceği belli değildi. Kurbanlar her tür etnik kimlikten, her tür inançtan, her tür politik görüşten olabilirlerdi. Başka bir ülkenin vatandaşı da olabilirlerdi. Eylem insanlığa karşı yapılmıştı. Verilen mesaj ise şuydu: 'Kendinizi güvende hissetmeyin.' İki kişinin yaşam hakkını elinden aldı bu eylem. Yürekleri barış için, halkların kardeşliği için çarpan iki insan öldü. Radikal İslamcı örgüt İBDA-C yılbaşı yaklaşırken Beyoğlu'nda eylem yapacağını duyurmuştu ama polis güvenlik önlemi almak yerine, broşür dağıtmakla meşguldü o gün. The Marmara Oteli'ne patlamadan hemen önce gelmişler ve 'Polise güvenin' yazılı broşürler bırakmışlardı" dedi.

İBDA-C'nin propaganda fırsatını kaçırmayarak eylemi üstlendiğini belirten Özgür Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir de üstüne, yayın organlarından Onat'a ve Yasemin'e hakaret yağdırdı. Soruşturma ise alışık olduğumuz baştan savmalıkla yürütüldü. Güvenlik kameralarının çektiği görüntülere dahi bakılmadı. Bütün bunlardan dolayı eylemin sorumlusu olarak PKK gösterilince kamuoyu buna inanmadı. Suç olağan şüphelinin üstüne yıkıldı diye düşündük. Böyle düşünmek için çok nedenimiz vardı. PKK, kamuoyunda teşhir olmaktan kurtuldu, bombalamanın faili olarak görülmedi. Biz hiç kimseyi, hiçbir kurumu aşağılamak için burada değiliz. Biz intikam için burada değiliz. Biz barışmak için buradayız. Biz affedebilmek için buradayız. Biz birlikte yaşamanın koşullarını sağlamak için buradayız. Affedebilmemiz için de geçmişte yakınlarımıza karşı işlenen suçların muhataplarının değişme potansiyelini taşıdıklarını görmek istiyoruz. Bu ancak suçun kabulüyle, utancının yaşanmasıyla, özür dilenmesiyle mümkün olur. Yeni bir sürece böyle başlanır."

Filiz Kutlar ise saldırıya ilişkin hükümetten özür beklediklerini belirterek, "Eylemi yapan örgütün adı da belli değil. Sonuçta kim olursa olsun terör insanlık suçudur. Burada birçok faili meçhul cinayette ölenlerin yakınları var. Herkes bu cinayetlerin çözülmesini bekliyor" açıklamasında bulundu.
Açıklamanın ardından, patlamanın olduğu yere ölenlerin fotoğrafları ve karanfiller bırakıldı.