Gündem
21 Şub 2013 10:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

''ÖNEMLİ OLAN BOYU DEĞİL İŞLEVİ!'' ALTAYLI'DAN ŞAŞIRTAN ATATÜRK ÇIKIŞI!

Atatürk'ün boyuyla ilgili tartışmalar sürüyor. Altaylı, "Önemli olan boyu değil işlevi" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün boyunun kısa olduğu yönündeki iddialara yayınladığı özlük belgeleriyle yanıt verdi. Belgelere göre Atatürk’ün boyu bilinenin aksine 1.68 değil 1.74.

ALTAYLI: "ÖNEMLİ OLAN BOYU DEĞİL İŞLEVİ"
Tarihçiler arasında büyük tartışma yaratan bu konuyla ilgili aykırı bir yazı kaleme alan Fatih Altaylı, Posta gazetesinde vatandaşın cinsel sorunlarına yanıt veren Haydar Dümen’den ilginç bir örnek verdi. Yazısında Atatürk’ün boyuyla ilgili tartışmaları eleştiren Altaylı, "Önemli olan boyu değil işlevi. Ve o küçük boyuyla hala bazılarının canını çok acıtıyor!" şeklinde bir ifade kullandı.

’’YAŞLILIĞINDA BİLE 1.72’NİN ALTINA İNMEDİ’’
Tartışmalara Atatürk’ün balmumu heykelini yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de katıldı. Atatürk’ün balmumu heykelleri konusunda önemli çalışmalara imza atan Büyükerşen, "Yaşlılığında bile 1.72’nin altına düşmedi. 1.60’larda olma ihtimali yok" dedi. Büyükerşen, şunları söyledi:

’’1.60 OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’’
"Bizim elbiseleri baz alarak yaptığımız Atatürk heykelleri ayakkabıyla birlikte 1.73 santimetre boyunda. Atatürk’ün boyu gençliğinde Genelkurmay’ın açıkladığı gibi 1.74 olabilir. Yaşlandıkça anatomik değişiklikle 1.72 dolaylarına inmiştir. Bunların hepsi mümkün, ancak boyunun 1.60 dolaylarında olması mümkün değil."

BALMUMU HEYKEL USTASI
Balmumu heykel konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan Büyükşerşen’in yaptığı Atatürk heykelleri Samsun, Kayseri, Akşehir ve Ankara’daki müzelerde sergileniyor. Büyükerşen, Londra’nın ünlü Balmumu Heykeller Müzesi Madam Tussaud’da Atatürk’e benzemeyen heykelin yenileme çalışmasında da yer almıştı.