Medya
13 Tem 2010 13:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:27

ÖMER ÜRÜNDÜL VE TRT NEDEN GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİ?

Akşam yazarı Burhan Ayeri, dünya kupasındaki TRT'nin performansını eleştirenlere tepki gösterdi.

İşte Burhan Ayeri'nin Akşam'da çıkan yazısı:

Futbol, TRT ve Üründül

Bakmayın siz 'Bitti' de kurtulduk' diyenlere. Gerçek futbolsever, şimdiden bizimkilerin 'Gazozuna maçların' programını yaptı. Bursaspor da TRT'nin yayın listesine alındı. Beş takımın yanı sıra, TSYD'nin organizasyonları hazır. Ardından Faroe Adaları'na gideceğiz. UEFA ve Şampiyonlar Ligi önemli işlerden. Ligimiz ise,  Lig TV'de. İngiltere'den Rusya'ya aklınıza neresi geliyorsa yayın var.

Gelelim 19. Dünya Kupası'nın yansımalarına. İspanya, Hollanda ve Almanya sıralamasıyla ilk üçü Avrupa paylaştı. Hem de Afrika kıtasının en güneyinde. 'Gürültü Makinası' Vuvuzela'sı, finalde dahi değiştirilen topuyla anılara girdi. En önemli taraf ise FIFA antrenörlerinin tam 16 yıl önce hazırladığı önerilerin gerçekleşmesiydi. Onca sayfalık raporun en çarpıcı bölümü şöyleydi:

'Futbolda kazanmanın yolunun artık orta sahadan geçtiği, kondüsyonun öneminin ön plana çıktığı görülmektedir'. Gerçekten 12 takıma bedel fiyat biçilen Messi'nin borsa değeri dibe vurdu. Bir şampuan üreticisi firmanın, tanıtım için milyonlarca dolar yatırdığı Ronaldo yerlerde sürünüyor. Demek ki, başarılı olmanın yolu Del Bosque ve Mourinho'yi izlemekten geçiyor.

Takım olarak gidemedik. Hakem olarak yoktuk. Şenes Erzik dışında 'Şeref Tribünü'nde gözükmedik. Sahadaysa vardık. İsviçre'den Almanya'ya çocuklarımızı izledik. Mesut Özil gibilere 'Onun Türklüğü mü kaldı' diyenlere, sadece 'Dua edişine bakın' diyoruz. Ancak ayaktopu sevdamız bitecek gibi değil. 2002'nin Üçüncülüğü'nden aldığımız tadı unutamıyoruz. Kısa sürede oynasa Serdar Taşçı, Gökhan İnler, Eren Derdiyok ve kolunda 'İsviçre'nin Kaptanı' pazubandını taşıyan Hakan Yakın'la iftihar etmeliyiz.

Sıra geldi naklen yayıncımız, kamu kuruluşumuza. TRT tam 64 maç yayınladı. Başlangıçta görüntü ve ses kalitesi faciaydı. Daha sonra bütünlemeyle sınıfı geçtiler. Anlatımcılar arasında uçurum vardı. Yalçın Çetin kuşkusuz en iyisi. Yöneticilik konusunda ise küme düştü. Demek ki idari işlerde başarısız. Şimdilerde TRT TÜRK'e verilen Tufan Turasan'ın üstüne spor müdürü tanımıyoruz. Konunun sorumlusu Haber Dairesi Başkan Yardımcısı Ersin Küçükbarak için de 'Gezmeyi seviyor' yargısına vardık. Alper Bakırcıgil, Hakan Aslan tabii ki Erdoğan Arıkan iyiler arasında. En başarısızı kesinlikle Levent Özçelik. Onu ekranda her görüşümüzde Ömür Göksel Büyüğümüzü hatırlıyoruz. Neden mi? Her ikisinin de 'Saç ekimi' sonuçsuz. Gelelim TRT'nin yıldızlaşan ismine. O da Ankara'da bırakılan Kerem Öncel'di.

Ömer Üründül'ün 'Günah Keçisi' ilan edildiği gerçek. Bu arkadaşımızla birlikte çalıştık. Karşılıklı futbol oynadık. Bu kadar saldırıyı hak ettiğine inanmıyoruz. Gelen mesajlara üzüldük. Ucundan kenarından bulaşmak zorunda kaldık. Ömer, gerçekten babası gibi futbol sevdalısıdır. Türk medyası uyurken Afrika şampiyonalarını keşfedip, takip ettiğine tanığız. Tek kusuru, bilgisini aktaramaması. 'Adam gibi adam'lığına laf söyletmeyiz.
...
Son notumuz İspanya Milli Takımı'nın şampiyonluk gösterileriyle ilgili. Dikkat ettiniz mi, sevinç gözyaşları dökenlerin başında Ayrılıkçı denilen Katalanlar geliyordu. Demek ki Açılım yapacaksanız spordan başlayacaksınız. İlk sırayı futbol alacak.

Burhan Ayeri/Akşam