Dünya
28 Ağu 2023 16:17 Son Güncelleme: 28 Ağu 2023 16:19

Öldüğü söylenmişti: Evlatlık verilen oğluyla 42 yıl sonra buluştu

Şili'de bir hastanede doğum yaptıktan sonra oğlunun öldüğü söylenen Angelica Gonzalez ve yasa dışı bir şekilde evlatlık verilen oğlu Jimmy Thyden 42 yıl sonra Valdivia'da bir araya geldi.

Güney Amerika ülkesi Şili'deki bir hastanede bundan 42 yıl önce doğum yapan Maria Angelica Gonzalez'e doğumdan hemen sonra bebeğinin hayatını kaybettiği söylenmişti. Gonzalez, bunun doğru olmadığını neredeyse yarım yüzyıl sonra öğrendi. Gonzalez ve oğlu Jimmy Lippert Thyden, Şili'nin Valdivia kentinde bir araya geldi. 

ABC News haber sitesinin aktardığına göre, Thyden, nisan ayında okuduğu bir haberde, Şili merkezli "Nos Buscamos" (Kendimizi Arıyoruz) isimli bir sivil toplum kuruluşunun Şili'de doğup evlatlık verilen kişilerin biyolojik anne-babalarıyla yeniden bir araya gelmesine yardımcı olduğunu gördü. Thyden, bu haberi okuduktan sonra aynı kuruma başvurdu. "Nos Buscamos" da Thyden'ın Santiago'daki bir hastanede erken doğduğunu ve bir kuvöze konulduğunu, Gonzalez'e ise hastaneden ayrılmasının söylendiğini tespit etti. Fakat Gonzalez hastaneye döndüğünde bebeğinin öldüğü, cesedinin de defnedildiği söylendi. 

DNA TESTİ YAPTIRDI, BİRİNCİ DERECEDEN KUZENİNİ BULDU
Thyden, avukat olarak çalıştığı ABD'de konuya ilişkin verdiği demeçte, "Evlat edinilme işlemime ilişkin belgeler, hayatta olan hiçbir yakınım olmadığını söylüyor. Ve son birkaç ayda bir annem, dört erkek kardeşim ve bir kız kardeşim olduğunu öğrendim" diye konuştu. Thyden, kendi durumunun 'sahte evlat edinme' vakası olduğunu söyledi. 

Thyden, Şili’de evlat edinilenlere ve çocuk ticareti mağduru olduğundan şüphelenilenlere dağıtılmak üzere ücretsiz DNA testi kiti sağlayan ‘MyHeritage’  platformu sayesinde DNA testi yaptırdı. Test sonucuyla yüzde 100 Şilili olduğunu teyit eden Thyden, ayrıca aynı platformda daha önce test yaptırmış birinci dereceden bir kuzeniyle de eşleşti.

'BURAYA GELEBİLMEK İÇİN KAMYONUMU SATTIM'
Thyden, ardından eşi Johannah, 8 yaşındaki kızları Ebba Joy ve 5 yaşındaki kızları Betty Grace ile birlikte biyolojik ailesi ile tanışmak üzere Şili'ye gitti. Maria Angelica Gonzalez ve öldüğünü sandığı oğlu Thyden de 42 yıl sonra ilk kez bir araya gelmiş oldu. 

Jimmy Lippert Thyden ayrıca kendi yaşadığı olayın ne kadar yaygın olduğuna dikkat çekmek üzere Şili'nin ABD Büyükelçisi Juan Gabriel Valdes'le de görüştü ve hükümetin bu durumu tanımasının önemine vurgu yaptı. Şili'de kaçırılarak evlatlık verilen kişilerin ülkelerini ve biyolojik ailelerini ziyaret etme çabalarına destek olacak mali yardım ya da başka bir mekanizma olmadığını kaydeden Thyden, kendisinin de biyolojik ailesiyle tanışmaya gitme masraflarını karşılamak için kamyonunu sattığını anlattı.

Şili Polisi’nin ülkeden ayrılan Şilili çocukların pasaportlarını inceleyerek hazırladığı rapora dayanarak açıklama yapan ‘Nos Buscamos’, darbeyle yönetime gelmiş diktatör Augusto Pinochet döneminde on binlerce bebeğin Şilili ailelerden alındığını iddia etmiş, kurum yöneticisi Del Rio da ‘Nos Buscamos’un son dokuz yılda evlat edinilenlerle biyolojik aileleri arasında 450’den fazla buluşma organize ettiğini söylemişti.