Gündem
18 Nis 2023 17:09 Son Güncelleme: 18 Nis 2023 17:33

Olası Marmara depreminde korkutan senaryo! Uzmanlar 2 ilçenin adını veriyor

İstanbul'un ana arteri olan E-5 yolunun çevresindeki binaların oluşturduğu tehlikeye karşı uzmanların uyarıları tedirgin etti. Yolun hemen yanı başında peş peşe sıralı büyük yapılar olası Marmara depremi senaryosunda büyük risk taşıyor. Tahliye ve lojistiğin öne çıkacağı deprem senaryosunda iki ilçedeki kontrolsüz yapılaşma ise endişeleri artıyor. Uzmanlar kaçış ve tahliye güzergahı çözüm olarak iki ilçede yeni yol açma çabasında...

İstanbul Deprem Seferberlik Planı Toplantısında gelen uyarı, beklenen Marmara depreminin gerçekleşmesine durumuna dair endişeleri tetikledi. E-5'i çevreleyen büyük yapılar deprem durumunda ulaşımı engelleme riski oluşturuyor. Üstelik yapılan tespitlere göre bu binaların bir kısmının 'kırılgan' olduğu ortaya çıktı.

YOLUN BİTİŞİĞİNDELER! BÜYÜK TEHLİKE...

NTV'nin haberine göre; uzmanlara göre E-5 karayolu için en büyük tehlike Avcılar ve Küçükçekmece'de. Çünkü bu 2 ilçede E-5'in bitişiğinde büyük yapılar bulunuyor ve bu yapılar uzmanlara göre büyük tehlike saçıyor.

"AKSAMALARA YOL AÇABİLİR"

Bu binaların oluşturduğu riske ilişkin konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe şunları söyledi:

"Bunların bir bölümünün hem zemin özellikleri, binaların yaşını da ortaya koyduğumuzda bu bölgedeki binaların bir bölümünün kırılganlığını tespit ediyoruz. Bu yapılar kırıldığında E-5'i kapatma, E-5'teki ulaşımın kesintisiz olarak sürmesini engelleme riski taşıyorlar. Arama-kurtarma çalışmalarından lojistiğe kadar birçok kişinin aksamasına da yol açabilir."

ÇÖZÜM ÖNERİSİNİ AÇIKLADI

Öte yandan Gökçe, bina güçlendirmesi kadar öncelik sıralamasının da önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Çürük zemindeki çürük yapılardan başlayarak bunları da öncelikle tahliye koridorlarındaki, ana ulaşım arterleri üstündeki yollardan, onların çevresindeki binalardan başlayarak yaparsak kolay müdahale edilebilir bir kent tasarlamış oluruz."

"YENİ YOL AÇMA ÇABASINDAYIZ"

Kaçış ve tahliye güzergahlarına değinen Gökçe, "En temel yolumuz Basın Ekspres yolu. Buna alternatif hem Bağcılar'da hem Küçükçekmece'de kuzey-güney doğrultusunda yol açmak yönünde bir çaba içindeyiz" dedi.