Gündem
06 Şub 2011 12:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:01

OKTAY EKŞİ'YE ŞOK PROTESTO!

Gazeteci Oktay Ekşi, Antalya Kültür Merkezi'nde Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ''Halkın Gündemi'' söyleşisinin konuğu oldu. Ekşi'yi dinleyenler sözlerini beğenmedi.

İktidarı eleştirdiği bir yazısında, ''Bu zihniyet analarını da satar'' ifadesi kullandığı için Hürriyet Gazetesi Başyazarlığı ve Basın konseyi Başkanlığı'ndan istifa etmek zorunda kalan gazeteci Oktay Ekşi, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen Halkın Gündemi söyleşisine katıldı. Ekşi, hükümetin bazı icraatlarından övgüyle bahsedince protestolara maruz kaldı, bazı dinleyiciler ise salonu terketti.

Hürriyet Gazetesi'nin başyazarlığını yaptığı dönemde son derece özgür gazetecilik yaptığını anlatan Ekşi, ''Hürriyet'te başyazar olarak onur ve mutluluk duyarak çalıştım. Özgürce yazdım. Özgürlüğün gerektirdiği bedeli de ödedim. Artık sadece Başbakan Erdoğan'ın değil yakınlarının de eleştirilmesinin çok ciddi bedellerinin olduğu bir Türkiye'de yaşıyoruz'' şeklinde konuştu.

HÜKÜMETİN BAŞARILARI DA VAR
Birçok olumsuzluklara rağmen AK Parti iktidarında ekonomide düzelmeler yaşandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da son derece çalışkan ve enerjik şekilde ülkeyi yönettiğini kaydeden Ekşi, ancak laik cumhuriyetle ilgili kaygılar ve baskı ortamı oluştuğunu iddia etti. Yargının saldırı altında olduğunu, ortam ve telefon dinlemeleriyle korku toplumu yaratıldığını ileri süren Ekşi, "Başbakan Erdoğan ve çevresindeki bazı kişilerin dışında hiçbir vatandaşın hukuki güvencesi bulunmuyor. Bugünkü siyasi iktidar, kitlesel açıdan mekan üretme konusunda veya Türkiye'deki ulaşım sistemi ile ilgili attığı adımlar açısından başarılı olduğunu düşündüğüm şeyler yapmıştır. Hakkı sahibine vermek için bunları ifade etmek isterim ama kitleye dönük bir değerlendirme yapmamız gerekirse o zaman bu kadroların ülkenin geleceği açısından hem yeterli olmadığını hem de garanti içermediğini görürüz.

Benim gibi saflar, Adalet ve Kalkınma Partisi kurulurken, bu kadroların laik cumhuriyetle kavgadan vazgeçtiklerini düşündü. Keşke o tarihte benim gibi düşünenler aldanmasaydı. Bugün artık iktidar eliyle korku toplumu yaratıldı. Türkiye'deki 40 hukuk fakültesinin hiçbir öğretim üyesi bir araya gelip, yargıya yönelik saldırılara karşı tepki veremiyor. Gazeteciler, aydınlar aylarca tutuklu kalıyor. Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun parlamentoya girmeleri en derin şekilde gönlümden geçiyor.

Yaşadıkları zulme karşı çıkmalıyız. Onları demir parmaklıklar ardında bırakmaya hiçbir demokrasi aşığı müsaade etmemelidir. İlk işimiz bence Türkiye Cumhuriyetini tekrar eski sağlam, gerçekçi, çağdaş demokrasiye saygılı, hukuk devletini benimsemiş, özgürlükçü değerler üzerine oturtmaktır. Bunun da tarihi 12 Haziran 2011'dir'' diye konuştu.


PROTESTO EDİLDİ
Ekşi'nin AK Parti iktidarının olumlu işlerine yönelik sözleri salonda bazı izleyicilerinin tepkisine neden oldu. Ekşi, sorular üzerine, iktisatçı olmadığını, gözlemleri ve aldığı bilgiye dayanarak konuştuğunu söyledi. Bazı izleyiciler Ekşi'ye tepki göstererek salondan ayrıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, söyleşi sonunda Oktay Ekşi'ye çiçek verdi.

ETİKETLER
#protesto #oktay ekşi