Medya
01 Haz 2013 00:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:12

OH OH! PEK NEFİS, PEK ALA! CNNTÜRK'TE GURME PROGRAMI, CNN'DE ÇATIŞMA!

Taksim'de Gezi Parkı direnişi sırasında CNN Türk yemek programı yayınlıyordu. Haber kanalları ne işimize yarar? Murat Tolga Şen yazıyor.

1989 yılında Ahmet Özal ve Cem Uzan tarafından kurulan Star Televizyonuyla birlikte özel televizyonlar hayatımıza gireli neredeyse 25 yıl oldu.

25 yıldır bu kanalların şovlarını, dizilerini, yarışmalarını izliyoruz. Bir nesil bunları izleyerek büyüdü. Sayıları da giderek arttı. Derken tematik kanallar açıldı ve ortalık bir sürü haber kanalıyla doldu. Doldu da ne oldu?

Cesur haber! Güvenilir haber! diye yalancı pehlivan misali çıktılar meydana ama her seferinde kündeye geldiler.

Cesaretten bahsedeceksek eğer; bugün Türkiye tarihi bir gün yaşıyor.

Şu anda ben bu yazıyı yazarken insanlar ki bunların içinde benim dostlarım, arkadaşlarım da var, Taksim Gezi Parkındaki ağaçlar için polisle çatışıyor. Daha doğrusu polis onlara saldırıyor, onlar parkı, insanlıklarını, özgürlüklerini ve kendilerini koruyorlar.

Orada olmayan vatandaş ne yapıyor peki? Açıyor haber kanallarını bakıyor gelişmelere… Ne var anlı şanlı haber kanallarımızda? Kuvvetli bir TISSS sesi! Neden, çünkü haber yapmak/haberdar etmek için yola çıkmış bu kanallar ya satın alınmış ya da sindirilmiş.

NTV, CNN TÜRK, A HABER, KANAL 24, SKY 360, HABERTÜRK, TRT HABER, TGRT HABER, SAMANYOLU HABER… Hiçbirinde bugün yaşananlarla ilgili doyurucu bir yayın yapılmadı.

Bunlardan en kafası karışık olan CNN Türk’tü bugün. Orijinal CNN Taksim meydanındaki çatışmaları, tüm gelişmeleri güçlü bir görüntü desteğiyle verirken o çatışmaların yaşandığı ülkenin/Türkiyenin CNN’i, Mehmet Yaşin’in yemek programını yayınlıyordu. Oh oh! Pek nefis, nefasetli!

Yayıncılıkta geride kalmalar olabilir ama bugün CNN’in yaptığı tam olarak iktidar yandaşlığı ya da onun gücünün karşısında acizliktir. Türk CNN’ini Uykudan Önce niyetine seyredebilirsiniz, başka bir işlevi yok!

O yüzden eğer sosyal medyadan haberiniz yoksa memleketten de haberiniz yok. Polis terörünün farkında değilsiniz. Taksim 2. Dünya Savaşında bombalanan Dresden gibi… on binlerce gaz kapsülü insanların kafasına doğru atıldı. İş büyüdü, çığırından çıkmak üzere… Askerler direnişçilere gaz maskesi dağıtıyor, Harbiye Orduevi kapısını gazdan etkilenenlere açtı. Halk Otobüsü şöförleri TOMA’lar giremesin diye sokağı kapatıyor ve siz bunları başka ülke TV’lerinden ya da Twitter, Facebook gibi sosyal medya ağlarından öğrenmek zorundasınız.

Hiç mi cesur medyacı yok? Elbette var, Halk TV, Artı Bir TV ve Hayat TV gün boyunca yayın yaptılar hala da yapıyorlar. Onlar bugünün kahramanları, kumandanızda ilk üç sıraya taşınması gereken medya unsurları…

Şu an merkez Türk medyası acınacak halde… Sansüre gerek yok çünkü kimsenin habercilik yapmaya hevesi yok. CNN Türk çalışanları (diğerleri de elbette) yarın hangi meslek ahlakı ve sadaktiyle gidecekler işlerine, merak ediyorum. Eğer ben bir sinema yazarı olarak şu satırları kaleme alıyorsam birilerinin fena halde utanıyor olması lazım.

Bugünden çıkarılacak sonuç; internetimize sahip çıkalım. Sansürsüz ve patronsuz medyayı destekleyelim, bilgi kanallarımızı genişletelim. Ben de bu yüzden bir Medyaradar yazarı olmaktan ötürü gurur duyuyorum bu gece…

Yarın gazsız ve ağacı bol bir İstanbul sabahında uyanmak dileğiyle…

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com