Kültür Sanat
25 Ara 2020 17:20 Son Güncelleme: 25 Ara 2020 17:26

Ödüllü yönetmen, 'Kaşıkçı' belgeseline yuva bulmakta zorlanıyor

Icarus'un Oscar'lı yönetmeni Bryan Fogel'in Suudi muhalif Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin hazırladığı belgesel, dünyanın önde gelen yayın platformları arasında yuva bulmakta zorlandı.

Rusya'nın 2018 Kış Olimpiyatları'ndan ihraç edilmesine yol açan doping skandalını ortaya çıkarmaya yardımcı olan ilk belgeseli "Icarus" ile Oscar ödülü kazanan Bryan Fogel'in Suudi muhalif Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin hazırladığı belgesel, dünyanın önde gelen yayın platformları arasında yuva bulmakta zorlandı.

NETFLIX VE AMAZON PRİME YAYINLAMAK İSTEMEDİ

Belgesel, küresel ilgiye sahip Suudi Arabistanlı muhalif ve Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın bunda oynadığı rolü ele alırken Netflix, Amazon Prime gibi dünyanın önde gelen platformlarının belgeseli yayınlamak istememesi tartışma konusu oldu.

Bryan Fogel, konuyla ilgili olarak, bu tarz platformların ne kadar güçlü olduklarının bir göstergesi olduğuna inandığını söyledi. Ödüllü yönetmen, "Netflix'e bu filmi görmeleri için ne kadar heyecanlandığımı ifade ettim” dedi. 

'HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI'

Filmi finanse eden ve yapımcı olarak görev yapan, kar amacı gütmeyen İnsan Hakları Vakfı'nın kurucusu ve genel müdürü Thor Halvorssen da, "Gözlemlediğim şey, şirket kârlarına duyulan arzunun Amerika'nın film kültürünün bütünlüğünü zayıflattığı oldu" dedi.

Chapman Üniversitesi'nin film okulu Dekanı Stephen Galloway,  "Bu tartışmasız bir şekilde politik, hayal kırıklığı yaratıyor" dedi.

HATİCE CENGİZ RÖPORTAJI DA VAR

Fogel, filmi için 2018 yılında işlenen cinayette Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde bekleyen Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile röportaj yaparken, Kaşıkçı'nın boğulduğu ve parçalandığı odada olanların ses kayıtlarından oluşan 37 sayfalık bir transkriptten yararlandı. Ayrıca, Suudi Arabistan hükümetinin itibarsızlaştırmaya çalışmak için Kaşıkçı ile birlikte çalışan, Montreal'de sürgünde olan genç muhalif Omar Abdulaziz ile önemli bir süre geçirdi.

FOGEL: HALA İNSANLARIN FİLMİ İZLEYECEĞİNİ UMUYORUM

"Muhalif", Sundance Film Festivali'nde büyük beğeni toplarken,' The Hollywood Reporter filmi "güçlü, derin ve kapsamlı" olarak nitelendirdi. Sundance'te kendisiyle ilgili bir belgesel için çalışan Hillary Clinton, sahnedeki bir röportajda “sosyal medyanın nasıl olabileceğini göstermenin ürkütücü derecede etkili bir iş olduğunu” söyleyerek insanları filmi görmeye çağırdı. Fogel, "Muhalif" için sonuç ideal olmadı ama hala insanların filmi izleyeceğini umuyorum" dedi.

Fogel'in "The Dissident" (Muhalif ), 8 Ocak'ta başta ABD olmak üzere İngiltere, Avustralya, İtalya, Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde bir video platformları aracılığıyla gösterime girecek.

NE OLMUŞTU?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, nişanlısıyla evlenebilmesi için gereken evrakları almak için 2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdi ve bir daha çıkmadı. Türk yetkililer isim vermeden yaptıkları açıklamalarda Kaşıkçı'nın başkonsoloslukta öldürüldüğünü söylüyordu.

Riyad bu açıklamaları başta reddetse de sonunda Kaşıkçı'nın sorgu sırasında çıkan bir kavgada kazara öldüğünü' kabul etti.