Gündem
20 Tem 2012 18:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:56

ODATV DAVASINDA ŞOK GELİŞME! SONER YALÇIN'I ÜZECEK KARAR

Oda Tv davasından tutuklu Soner Yalçın ile Poyrazköy sanığı Astsubay Erdinç Yıldız'a kötü haber..

Oda Tv davası kapsamında tutuklu bulunan Soner Yalçın ile Poyrazköy davasının tutuklu sanığı Astsubay Erdinç Yıldız’ın "reddedilen tahliye talebine" yaptığı itirazın, yeni kurulan bölge ağır ceza mahkemelerince (TMK ile yetkili 22. Ağır Ceza Mahkemesi) değerlendirilmesi talebi reddedildi.

Poyrazköy davasında tutuklu yargılanan Astsubay Erdinç Yıldız’ın avukatı Kemal Yener Saraçoğlu, 3. yargı paketi ile yapılan düzenleme sonrasında müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini istemişti. İstanbul özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran Avukat Saraçoğlu, tahliye taleplerinin reddedilmesi durumunda, dosyanın bir üst mahkeme olan İstanbul özel yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne değil, yeni kurulan İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etmişti.

Dosyanın İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebini değerlendiren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi ise 6352 sayılı yasaya göre, mahkemelerinde açılan tüm davaların "kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar" kendileri tarafından yürütülmesi gerektiğini belirtti. Yeni kurulan bölge ağır ceza mahkemelerinin yalnızca yasa yürürlüğe girdikten sonraki davalara bakabileceğini vurgulayan Mahkeme, İstanbul’da da bu mahkemelerin İstanbul 22. ve 23. Ağır Ceza Mahkemeleri olduğunu hatırlattı. Özel yetkili mahkemelerde açılan davalarda "görevsizlik ve yetkisizlik" kararlarının verilemeyeceğinin ifade edildiği kararda şu ifadeler yer aldı:

"Yapılan değişiklikle kurulan İstanbul 22. ve 23. ağır ceza mahkemelerinin ‘Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri adli yargı adalet komisyonunca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez’ şeklindeki yasal düzenleme karşısında bu mahkemelerin kuruldukları tarihte açılmamış olan davalara bakmaları yasa yoluyla yasak kılınmıştır."

Bu nedenle kararlarına karşı itirazın, eskiden olduğu gibi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılabileceğinin anlatıldığı kararda, dosyanın itiraz için İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebi reddedildi.

YALÇIN’NIN İTİRAZI DA 17 ACM’YE GÖNDERİLDİ

İstarnbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye talebi reddedilen Soner Yalçın’ın avukatları da, aynı gerekçelerle itirazın yeni kurulan İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirilmesini istedi. Yalçın’ın bu talebi de 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Mahkeme, bir üst itiraz merciinin İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu belirtti.