Gündem
21 Haz 2012 15:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:48

ODA TV DAVASINDA BİLİRKİŞİYE ÜLTİMATOM GİBİ TARİH!

OdaTV davasının avukatları, bilirkişi raporunu üç aydır mahkemeye ulaştırmayan TÜBİTAK'a tarih verdiler!

OdaTV davasının avukatları, bilirkişi raporunu üç aydır mahkemeye ulaştırmayan TÜBİTAK’ın raporu 13 Temmuz’a dek hazırlaması için başvuru yaptı.

OdaTV davasının gazeteci sanıklarından Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın avukatı Celal Ülgen ile Hüseyin Ersöz, sanıkların tutukluluk halinin inceleneceği 13 Temmuz tarihine kadar Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) raporunun gelmemesi halinde bilirkişiler hakkında işlem yapılmasını istedi.

Davanın görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Mart’ta görülen 11. duruşmada, bazı sanık ve avukatların "dava dosyasında yer alan belgelerin virüs yoluyla sanıkların bilgisayarlarına gönderildiği" iddiasını incelemek üzere TÜBİTAK’tan rapor alınmasına karar verdi.

Ancak söz konusu rapor üç aydır mahkemeye ulaşmadı. Pazartesi günü görülen duruşmada da mahkeme TÜBİTAK’tan raporun beklenmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

Müvekkillerinin tutukluluk halinin devamına TÜBİTAK raporunun henüz dosyaya ulaşmamış olmasının gerekçe gösterildiğini belirten avukatlar, mahkemeye verdikleri dilekçede şu ifadeleri kullandı:

"Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) Atama ve İncelemelerin Yürütülmesi başlığını taşıyan 66. maddesinde bilirkişi incelemelerinde raporun hazırlanması için üç aylık bir süre belirtilmiştir."

"Bu sürenin bilirkişi ataması yapan mahkemenin gerekçeli kararıyla üç ay daha uzatılabileceği ifade ediliyor. Mahkemeniz tarafından ise üç aylık sürenin uzatılması yönünde verilmiş bir karar bulunmuyor."

Bu nedenle, raporun üç aylık sürenin dolduğu 13 Temmuz’a dek hazırlanmış olması gerektiği ifade edildi.

"Rapor geciktikçe tutukluluk uzuyor"

Rapor hazırlamayan bilirkişilerin ise Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 257/2. maddesi uyarınca suç işlediklerinin kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

"Bu kanun maddesine göre, ’görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine sebep olan kamu görevlisine’ 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Mahkemeniz tarafından görevlendirilip, süresi içinde raporlarını hazırlayarak mahkemenize sunmayan bilirkişiler belirtilen suçu işlemiş sayılırlar."

TÜBİTAK’dan kaynaklanan gecikmenin sanıkların tutukluluk sürelerine doğrudan etki ettiğinin belirtildiği dilekçede, "TÜBİTAK’a yazı yazılarak hazırlanan bilirkişi raporunun tutukluluk inceleme tarihi olan 13 Temmuz’dan önce mahkemenize gönderilmesinin istenilmesi, aksi durumda bilirkişiler hakkında TCK’nın 257 ve CMK’nın 66/2. Maddesi çerçevesinde yasal işlem başlatılması" talep edildi.

Bianet