Gündem
22 Mar 2016 10:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:25

Oda TV davasında bilirkişi raporu: Bilgisayarlara dışarıdan müdahale edildi!

13 sanıklı ‘Oda TV davası’nda dijital dokümanlar üzerinde yaptırılan bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Prof. Pınar Yolum ve Yrd. Doç.Dr. Albert Ali Salah’tan oluşan bilirkişi heyeti, Oda TV haber merkezi bilgisayarındaki 21 dosyanın incelendiğini, sabit diske o bilgisayarın kullanıcısı dışında birilerinin müdahale ettiğinin kesin olarak söylenebileceğini vurguladı.

Raporda ayrıca sabit diskte zararlı yazılım taraması yapıldığı ve bu tarama sonucunda sistem dosyalarında ‘Truva atı’ niteliğinde yazılımlar bulunduğu belirtildi.

Bu yazılımların başka bilgisayarlara bağlanma, oradan dosya indirme, bilgisayar kayıtlarını değiştirme, sistemdeki donamıma (kamera) erişilebilmesi ve şifrelerin ele geçirilebilmesi gibi özelliklere sahip olduğu anlatıldı.

‘Dışardan müdahale var’

Dava dosyasına giren raporun sonuç kısmında, “Yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkan bulgular göstermektedir ki, rapora konu olan iki bilgisayar sabit diski dışarıdan müdahaleye maruz kalmış, bu müdahalelerle sabit disk içerikleri kullanıcıların istemi dışında değiştirilmiş ve kimi dosyaların kullanıcılar tarafından yaratıldığı izlenimi oluşturulmaya çalışılmıştır” tespitine yer verildi.

Sanık avukatı: Savcılar ölümden sorumlu

Raporun Oda TV davasında yargılanan gazetecilerin masumiyetini kanıtladığını belirten sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, “13 Kasım 2011 günü Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybeden Kaşif Kozinoğlu’nun davanın mağduru olduğunu, niçin OdaTv soruşturmasına dahil edildiği sorusunun cevap beklediğini, Kozinoğlu’nun ölümünde, yakalama kararı çıkartan savcılardan tutuklama kararı veren hâkimlere kadar herkesin sorumluluğu olduğunu” söyledi.