Medya
22 Şub 2013 12:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

ÖCALAN'IN YENİ YOL HARİTASINDAN NELER SIZDI?

Taraf yazarı Kurtuluş Tayiz, Öcalan'ın 2009'da hazırladığı yol haritasıyla bugünkü hartayı karşılaştırdı. Bakın aralarında ne fark çıktı.

Öcalan'ın yeni yol haritası..

Planın birinci aşamasında PKK'nın silahları kalıcı olarak susturması öngörülüyor.

İkinci aşamada hükümetin inisiyatifiyle Meclis'te "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" oluşturulacak. Bu komisyonun çalışmalarının sonunda bir af projesi şekillenecek. PKK ise dağdaki militanlarını ABD, AB, BM, Kürdistan Bölge Yönetimi ve Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin içinde olduğu bir kurulun denetiminde sınır dışına çıkaracak. PKK sınır dışına çekilmeye başladığında ise cezaevlerindeki KCK'lı mahkûmlar serbest bırakılacak. Örgütün siyaset yapması önündeki yasal engeller kaldırıldığında, Türkiye sınırlarının dışına çıkarılan silahlı PKK güçleri ise kontrollü bir şekilde değişik ülkelere gönderilecek.

Üçüncü aşamada ise yasal ve anayasal değişiklikler gündeme gelecek. Kanunlardaki düzenlemelerle silaha yeniden başvurmanın zemini ortadan kaldırılacak. Başta PKK'lılar olmak üzere sürgündeki siyasi mültecilerle, vatandaşlıktan çıkarılanların "eve dönüşü" tamamlanacak. Öcalan, bu üçüncü aşamada KCK faaliyetlerinin yasallık kazanmasını istiyor. KCK legal, demokratik bir örgüte dönüşecek, PKK ise Türkiye sınırları dâhilinde hiçbir faaliyet göstermeyecek.

Bu üç aşama "biri diğersiz olmaz" ilkesiyle, yani karşılıklı atılacak adımlara göre planlanmış.

Abdullah Öcalan, bu üç aşamalı çözüm planının yürümesinin kendisine bağlı olduğunu vurgulayarak, kendi konumuna ilişkin "makul çözümler" geliştirilmesi gerektiğinin altını çizmiş. O makul çözüm ise "ev hapsi" formülü.

2009'da hazırlanan bu 156 sayfalık yol haritasının "Kürt sorununun çözümüne ilişkin 10 ilke" bölümünde "demokratik özerklik" ve "öz savunma güçleri" yer alıyor. Bu iki madde, basına yansıdığı ilk anda Çankaya Köşkü ve hükümet tarafında tepkiyle karşılanmıştı.

Öcalan'ın hazırladığı, hükümete ve Kandil'e gönderdiği yeni yol haritasının ayrıntılarını olmasa bile genel çerçevesini bu cumartesiden sonra öğrenme şansını bulacağız. Eski yol haritasından farklı olarak, bu kez, yeni yol haritası üzerinde İmralı'da sağlanmış bir mutabakat var. "Özerk bölge", "öz savunma gücü" ve "ev hapsi" de yeni yol haritasında olmayan başlıklar. Şu ana sızan bilgilere göre yeni yol haritası öncekinden daha fazla çözüme odaklı ve daha fazla gerçekçi.

Barışa her zamankinden daha yakınız.

Kurtuluş Tayiz / Taraf