Gündem
11 Eki 2011 10:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:53

ÖCALAN EV HAPSİNE, PKK SINIR DIŞINA! TARAF'TAN YİNE ÇOK TARTIŞILACAK BİR MANŞET!

Taraf gazetesinin haberine göre Kandil, Öcalan'a ev hapsi karşılığında geri çekilmeyi, siyasi af ve anayasal çözüme karşılık ise silah bırakmayı kabul etti.

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Aysel Tuğluk, Kürt sorununda yeni bir barış ikliminin yakalanması için iki öneri yaptı:

(1) Geri çekilmeye karşı Öcalan’a ev hapsi;

(2) Anayasal çözüm, toplumsal barış yasası-siyasi af karşılığında ise silahsızlanma. (Radikal İki, 09.10.2011)

Tuğluk’a Kandil’in bu önerilerin arkasında olup olmadığını sordum. Yanıt: Çok net söylüyorum, Kandil/Örgüt hazır; hükümet de isterse bu önerilerle Kürt sorunu tümden siyasi alana taşınabilir.

Kandil’in sanılanın aksine “real politika” yaptığını belirten Tuğluk: Dağ, silahlaçatışmalarla sonuç alınamayacağının farkında. Onlar devletin, ordunun yenilebileceğini, diz çökebileceğini düşünmüyor. Kandil, kimsenin kaybetmeyeceği, her iki tarafın da kazanacağı bir çözümün peşinde.

Tuğluk’a göre silahlar, sadece kaybetmemek için devrede.

“Barış için çok önemli fırsat var” diyen Aysel Tuğluk, Öcalan’ın İmralı’daki koşullarına dikkat çekiyor: “Öcalan halk ve silahlı güçler üzerinde tek otorite, tek isim. Onu İmralı’da nefes alamaz koşullarda tutarak barışamazsınız, Kürt meselesine siyasi çözüm de getiremezsiniz. Hayatın böyle bir çözümü yok. Koşulların Öcalan’ı etkili kılacak şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Bu çözüm süreci için kaçınılmaz. Mevcut koşulları zaten onu etkisizleştiriyor. Devlet-hükümet mevcut politikalarda değişime gitmezse, yeni bir eylemsizlik dönemi ve yeniden müzakere masasına oturmak mümkün olmayabilir.

[Taraf]