Gündem
11 Eyl 2014 05:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:42

Obama'dan flaş IŞİD açıklaması! 4 adımda bitireceğiz!

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadeleyle ilgili beklenen açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, "Amerika'nın bu terörist tehdidi etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklıyorum. Hedefimiz çok açık: Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisiyle IŞİD'in gücünü azaltacağız ve tamamen yok edeceğiz" dedi.

Obama açıklamasında "Esed rejimine güvenemeyiz, ortaklarımızın yardımını isteyeceğiz. Suriye'de IŞİD'e karşı muhalifleri destekleyeceğiz." derken, "İlk olarak bu teröristlere karşı sistematik hava saldırıları düzenleyeceğiz. Hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim." diye konuştu.

DÜNYADAKİ TÜM KÖTÜLÜKLERİ SİLEMEYİZ AMA!

Obama, Amerikan halkına seslenerek, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı yeni mücadele stratejisini açıkladı.
ABD’nin son dönemdeki terörle mücadele çabalarına değinen Obama, dünyadaki tüm kötülükleri silmenin mümkün olmadığını ve küçük gruplar halindeki katillerin büyük zararlar verebildiğini, bunu 11 Eylül saldırılarında gördüklerini kaydetti.

IŞİD, TARİHİN EN BÜYÜK TEHDİTLERİNDEN BİRİ

IŞİD’in Suriye ve Irak halkı ile daha geniş Ortadoğu bölgesi için tehdit oluşturduğunu ve eğer başıboş bırakılırsa bu tehdidin bölge dışına ve hatta ABD’ye uzanabileceğini dile getiren Obama, IŞİD’e katılan yabancı savaşçıların da ülkelerine döndüklerinde ölümcül saldırılar düzenleyebileceğine dikkati çekti.

SADECE BİZİM SAVAŞIMIZA DEĞİL

Obama, geçen aydan bu yana ABD’nin Irak’ta 150’den fazla hava saldırısı düzenlediğini ifade ederek, “Bu sadece bizim savaşımız değil. Amerikan gücü kesin bir farklılık yaratabilir ama Iraklıların kendisi için yapması gereken bir şeyi biz onlar için yapamayız veya bölgelerinin güvenli kılınmasında Arap ortakların yerini de alamayız” dedi.

TAMAMEN YOK EDECEĞİZ

Obama, “Müttefiklerimizle ve Kongre’yle istişarelerimizin ardından ve Irak’ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte, Amerika’nın bu terörist tehdidi etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklıyorum. Hedefimiz çok açık: Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisiyle IŞİD’in gücünü azaltacağız ve tamamen yok edeceğiz” diye konuştu.

İLK OLARAK HAVA SALDIRISI YAPILACAK

ABD Başkanı Obama'nın konuşmasında öne çıkan ifadeleri şunlar:
- Amacımız çok açık: Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisiyle IŞİD’in gücünü azaltacağız ve tamamen yok edeceğiz.
- İlk olarak bu teröristlere karşı sistematik hava saldırıları düzenleyeceğiz. Hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim.

MÜCADELE EDENİ DESTEKLEYECEĞİZ!

- İkinci olarak sahada bu teröristlerle mücadele eden güçlere desteğimizi artıracağız.
- IŞİD gibi bir kanseri yok etmek zaman alacak. Ne zaman askeri eylemde bulunursak, bunun riskleri de olur. Ama buIrak ve Afganistan’daki savaştan farklı.

ABD ORDUSU MUHARİP GÖREV ÜSTLENMEYECEK

- Amerikan güçleri, muharip misyon üstlenmeyecek. Irak’ta yeni bir kara savaşına sürüklenmeyeceğiz.
- Başkanlığımın ana prensibi şu: Eğer Amerika'yı tehdit ederseniz, sığınabileceğiniz hiçbir güvenli bölge olmayacak.

ESAD'A GÜVENEMEYİZ!

- Yemen ve Somali'deki stratejinin aynısını uygulayacağız.
- Bu mücadelede Esed rejimine güvenemeyiz, ortaklarımızın yardımını isteyeceğiz. Suriye'de IŞİD'e karşı muhalifleri destekleyeceğiz.