Gündem
29 Mar 2016 13:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:25

Obama: Gazeteciler politikacılara daha sıkı sorular sormalı

ABD Başkanı Obama gazetecilerle ilgili çarpıcı ifadelerde bulundu. Obama gazetecilerin politikacılara daha sıkı sorular sorması gerektiğini söyledi.

Syracuse Üniversitesinin Politik Habercilikte Toner Mükemmelik Ödülü töreninde konuşan ABD Başkanı, gazetecilerin, ülkenin başkanı olmak isteyen politikacılara daha sıkı sorular sorması gerektiğini söyledi.

Haber manşetlerini süsleyen kaba retorikler, mitinglerdeki şiddet olayları ve seçim kürsülerinde yerine getirilmesi imkansız vaatlerden duyulan endişeleri dile getiren Obama, şöyle konuştu:

’Bu aralar dünyanın neresine gitsem ve hangi dünya lideri ile konuşsam karşılaştığım ilk soru, ‘Amerikan politikasında ne oluyor böyle?’ sorusu. Dünyanın başka yerlerinde hiç çılgın politikalar savunulmadığı için değil, ABD’nin çılgın politikaları taşıyabilecek bir yer olmamasından dolayı bu endişe…’’

2008’de başkanlığa ilk kez aday olduğu dönemdeki gazetecilik ikliminin oldukça değiştiğini söyleyen Obama, ‘O günlerde söylediğinizle yaptığınız farklıysa bunun bedelini öderdiniz’ şeklinde konuştu ve ekledi:‘’Sormamız gereken soru şu: Bugünkü medya ikliminde bu durum hala geçerli mi?’’

Obama, gazeteciliğin, gerçek habercilik faaliyeti üzerindeki finansal baskıya ve ‘akıllı telefon çağı’nın hızlı temposuna rağmen ‘derinlemesine habercilik yapma sorumluluğu‘ bulunduğunu söyledi. ‘Elbette biliyorum ki haber endüstrisi nihayetinde bir endüstri. Bir ekonomik iş‘ diyen Obama, bununla beraber özgür medyanın, ‘özellikle de politikacılar işe yaramayacak planlar yaptığı veya tutmadıkları vaatlerde bulunduklarında’, görevini yapma sorumluluğuna sahip olduğunu hatırlattı.