Gündem
30 Tem 2016 10:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:26

O ülkede VPN yasaklandı!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanlığı, ülkede VPN kullanarak yasaklı hizmetlere ulaşan kişilerin para cezasına çarptırılabileceğini açıkladı...

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanlığı, ülkede VPN kullanarak yasaklı hizmetlere ulaşan kişilerin 410 bin ile 1 milyon 650 bin TL arasında değişen para cezasına çarptırılabileceğini açıkladı.

dunyahhalleri.com'un haberine göre geçmişte bu yasa VPN kullananların, bir internet suçunu işlemek için bu servisi kullandığının fark edilmesi durumunda geçerliydi. Ancak yeni düzenleme ile birlikte, devlet tarafından yasaklanan herhangi bir hizmete erişmek için VPN kullanmak da yasa dışı hale geldi.

YURT DIŞINDAKİ HİZMETLER İÇİN KULLANILIYOR

VPN servisleri kişilerin dünyanın başka bir noktasındaki özel ağlar üzerinden internete bağlanmasını sağlıyor. Böylece kullanıcı kendi konumundan erişemediği hizmetlere, başka bir konumdan bağlanıyormuş gibi görünerek erişebiliyor.

Türkiye’de de özellikle pornografik içerik barındırdığı için yasaklanan bir çok siteye erişmek için VPN servisleri kullanılıyor. Ayrıca toplumsal olaylar esnasında -artık- alışıldık hale gelen sosyal medya ve haber sitelerine yönelik engellemeleri aşmak için de bu servisler yaygın olarak kullanılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Netflix’in her ülkede kullanıma sunmadığı içeriklere erişebilmek için bazı kullanıcıların VPN kullanması Netflix yönetimi tarafından engellenmiş, kullanıcılar bu duruma tepki göstermişti.

ASIL KONU İNTERNET ÜZERİNDEN KONUŞMA

Ancak Birleşik Arap Emirlikleri’nde durum biraz farklı. Telekomünikasyon şirketlerinin uluslararası görüşmelerden elde ettiği geliri korumak isteyen yönetim, internet üzerinden sesli görüşme (VoIP) yapılmasını sağlayan uygulamaları ülkede yasakladı. Whatsapp, Snapchat ve Viber gibi popüler uygulamalara BAE sınırları içerisinden ulaşılamıyor.

Uluslararası telefon görüşmeleri için yüksek ücretler ödemek istemeyen kullanıcılar bu uygulamaları kullanarak sevdikleri ile konuşabiliyor. Ancak BAE yönetimi bu tarz görüşmeler için sadece ülkede faaliyet gösteren Etisalat ve du adlı iki özel telekomünikasyon şirketine lisans verdi. Diğer tüm alternatifler yasaklandığı için bu iki şirket internet üzerinden sesli görüşme konusunda tekel olmuş durumda.

Yeni düzenleme ile birlikte alternatif yöntemlere erişmeye çalışan kullanıcılar da cezalandırılabilecek.