Medya
09 Tem 2012 11:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:53

O TELEFONLARI SANA NEDEN GÖNDERİYORLAR? HÜRRİYET OKUR TEMSİLCİSİNDEN ŞOKE EDEN UYARI!

Londra Olimpiyatları öncesi katıldığı etkinlikten dönüşte kendisine verilen telefona methiyeler dizen Hürriyet yazarına Okur Temsilcisinden tepki var...

Hürriyet’teki köşesinde "Hediye telefon ve etik" başlıklı bir yazı kaleme alan okur temsilcisi Faruk Bildirici, gazetenin Kelebek ekinde yazan Cengiz Semercioğlu’nun tepki çeken yazısına sert uyarılar yaptı.

Londra Olimpiyatları öncesinde düzenlenen koşuda, Türkiye’yi temsil eden 12 "meşale taşıyıcısı"ndan biri olan Cengiz Semercioğlu’nun 18 Haziran’da York’ta yapılan koşuya katılıp izlenimlerini de Kelebek’teki köşesinde yazdığını hatırlatan Bildirici ardından yaşananları şöyle anlattı okurlarına:

2200 LİRALIK TELEFON YAZISI


"Fakat Semercioğlu’nun gezinin ardından yazdıkları arasında asıl yankı yaratanı, 27 Haziran’da çıkan "Bana iPhone’u bıraktıran telefon" başlıklı olanıydı. Bu yazıda Samsung’un çıkardığı yeni cep telefonunu anlatıyordu:

"Bilen bilir, ben deli bir iPhone’cuyum. Çıktığı günden beri tüm modellerini kullandım. Bir dönem çok beğendiğim Blackberry’e yıllardır elimi sürmüyorum.

iPhone’u bitirecek, iPhone’a ciddi rakip olacak diye denediğim pek çok telefon da hayal kırıklığı yarattı bende. İtiraf edeyim Samsung Galaxy 3S için de ilk başta aynı şeyi düşündüm. Üç gün kullanır vazgeçerim dedim.

Fena halde yanılmışım. Yüzde 37 daha büyük ekran (iPhone’dan daha ince olduğu için taşıması zor değil), önemli miktarda yüksek ekran çözünürlüğü..."

YAZARINIZA TELEFON HEDİYE EDİLDİ ŞİMDİ GÜZELLEME YAZIYOR


Bu yazıdan sonra sosyal medya ve haber portalları hareketlendi. Okurlardan da bana eleştiri mesajları geldi. Çünkü İngiltere’deki "Meşale koşusu", Samsung Electronics sponsorluğunda düzenlenmiş, koşuya katılanlara da basın toplantısı sonrasında yeni model birer cep telefonu hediye edilmişti.

Okurlarımızdan Serkan Güneysu, bu konuda "Yazarınız, İngiltere’ye davet edildi dört gün. Dönüşte de 2.200 liralık telefon hediye edildi. Şimdi köşesinde hediyesi karşılığı güzelleme yapıyor" eleştirisinde bulunuyordu.

DAHA ÖNCE DE BENZER YAZILAR YAZMIŞTI

Bu eleştiri ve iddiayı Semercioğlu’na aktardım. Özetle "Bana test etmem için neredeyse her yeni telefon gelir. Ben de bu tür karşılaştırmaları yıllardır yazarım" yanıtını verdi. Arşivi taradım, haklıydı. Daha önce de benzer yazılar yazmıştı. Örneğin, 11 Ağustos 2009 tarihli yazısı da "N97, iPhone’a karşı" idi; o yazıda da "iPhone ve Blackberry Bold’u bir kenara bıraktım, Nokia N97 modelini kullanıyorum bir süredir" diyordu.

YAYIN İLKELERİNİ HATIRLATMAKLA YÜKÜMLÜYÜM

Ne yazık ki, Okur Temsilcisi olarak Hürriyet Yayın İlkeleri’nin dördüncü maddesini hatırlatmakla yükümlüyüm; "Yayına konu edilen veya edilmesi düşünülen kişilerden veya kurumlardan meslek etik ve geleneklerine aykırı hiçbir hediye veya ayrıcalık kabul edilemez." Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi de gazetecilerin yayınlarla ilgili "hediye ve maddi menfaati reddetmesi" gerektiğini vurguluyor.

Gazetecilik deneyimlerinin imbiğinden süzülüp gelmiş bu ilkelerin sözünü ettiğim metinlerde yer alması boşuna değil. Bir gazeteci, yazdığı bir konuyla ilgili olarak hediye alıyor, maddi çıkar sağlıyorsa aradaki ilişkinin niteliği gazeteci-haber kaynağı ilişkisi olmaktan çıkar. Piyasa ekonomisi koşullarında bir firmanın karşılık beklemeden "hediye" etmesi de sözkonusu olamaz.

O TELEFONLAR TEST İÇİN Mİ GÖNDERİLİYOR?

Sorun şu, o cep telefonları Semercioğlu’na test ettiği için mi gönderiliyordu, yoksa gazetede yazıp tanıttığı için mi? Hem de uzmanlık alanı magazin olmasına rağmen...

MEDYARADAR YAZARI VAROL ERSOY SKANDALI NASIL ELEŞTİRMİŞTİ? OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ