Gündem
20 Nis 2023 09:47 Son Güncelleme: 20 Nis 2023 09:55

O tabelalar Urfi Çetinkaya yakalanınca değişti!

Kırmızı bültenle aranan uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya, geçen hafta yakalandı. Yıllardır aranan suç örgütü lideri Urfi Çetinkaya'nın oğlunun adını taşıyan okulların isimleri, bakanlık kararıyla değiştirildi.

2012'den beri kırmızı bültenle hem Interpol tarafından dünyada, hem de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de aranan Urfi Çetinkaya, 11 Nisan'da Sarıyer'de yakalandı.

Tam 11 yıldır kırmızı bültenle aranan Urfi Çetinkaya'nın 2000 yılı öncesinde yaptırdığı okulların adları ise daha yeni değiştirildi. Dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır ile yaptığı mutabakat üzerine uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya, yaptırdığı okullara ölen oğlu Örfi'nin adını verdi.

Fakat kırmızı bültenle aranan, defalarca kez cezaevine girip çıkan Urfi Çetinkaya'nın yaptırdığı okulların adları, son 23 yılda değiştirilmedi. İsim değişikliği talepleri birçok kez mahkemeye takıldı. 

Yeni Şafak yazarı Erdal Kılınç'ın haberine göre o okulların adları, ancak Urfi Çetinkaya yakalandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirildi. Bakanlık, “Hadımköy Örfi Çetinkaya Anadolu Lisesi”nin adını “Hadımköy Anadolu Lisesi” olarak değiştirdi.

"Aklınız şimdi mi başınıza geldi?" sorusu akıllara geldi. Vatandaş, sosyal medyada bu uygulama için neden bu kadar geç kalındığını sorguladı.

TEMELİ 1999'DA ATILDI
İstanbul Hadımköy'de yer alan Örfi Çetinkaya Lisesi'nin temeli 1999'da atıldı. İnşaat 2001'de tamamlandı.

Okulun inşaatı devam ederken, Urfi Çetinkaya "Matador" operasyonu kapsamında tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

O dönem Urfi Çetinkaya'nın uyuşturucu kaçakçılığından kazandığı para gündem oldu.

DEFALARCA KEZ İÇERİ GİRDİ, HER SEFERİNDE TAHLİYE EDİLDİ
18 Mayıs 1988'de polisin "dur" ihtarına uymayarak kaçmaya çalışırken vurulan Çetinkaya, tekerlekli sandalyeye mahkum olarak hayatına devam etti. 1989 yılında İstanbul'da 3 kilo uyuşturucu madde ile yakalanan Çetinkaya, 6 ay sonra tahliye edildi.

1991'de ise İspanya'da ele geçirilen 46 kilo eroinin sahibi olduğu suçlamasıyla gözaltına alınan Çetinkaya, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Urfi Çetinkaya, 2000 yılında "Matador" operasyonunda tutuklandı, 2003'te tahliye edildi. 

Daha sonra "Son Tango" operasyonunda bir kez daha tutuklanan Çetinkaya'nın, 2012'de sağlık sebepleri nedeniyle cezaevinden tahliyesine karar verildi.

FİRARİ FETÖ'CÜYE RÜŞVET
Aslen Malatya Pütürgeli olan Urfi Çetinkaya, firari FETÇ'cü savcı Zekeriya Öz'e, Naci Zindaşti ile birlikte rüşvet verdi.

ÖZEL HAREKAT BASKIN DÜZENLEDİ
11 Nisan 2023 tarihinde uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan kırmızı bültenle aranan, hakkında 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan suç örgütü lideri Urfi Çetinkaya'nın yakalanması için TEM ve Özel Harekat polisleri İstanbul'un Sarıyer ilçesinde operasyon düzenledi.

Urfi Çetinkaya saklandığı adreste yakalanarak gözaltına alındı. Çetinkaya çıkartıldığı mahkeme tarafından kalan cezasını çekmek üzere tutuklanarak cezaevine gönderildi.