Medya
04 Kas 2011 19:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:58

O HABERİ MİLLİYET'TEN KİM, NEDEN UÇURDU?

Taşra baskısında gazetenin üçte birini kaplayan özel haber, şehir baskılarında çıkarıldı! VAROL ERSOY yazdı...

Milliyet Gazetesi’nin bugünkü taşra baskılarında Bünyamin Aygün imzası ve “Özel Haber” logosuyla manşet yanında üç sütuna 30 santim yayınlanan “Denizin katilleri işbaşında” haberi, şehir baskılarında esrarengiz bir şekilde “uçuverdi…”
Doğal olarak bugün medya kulislerinin en çok konuştuğu konu da bu oldu ve “Bu haberi Milliyet’ten kim, neden çıkardı, buna gücü nasıl yetti” sorusu bolca soruldu.

Milliyet’in bugünkü taşra baskısında birinci sayfada oldukça geniş bir şekilde ve bol fotoğraflı olarak verilen haberin spotları ve resim altları şöyleydi:

 “İnşaatlardan topladıkları hafriyatı Tuzla’da denize döken çevre düşmanlarını adım adım izledik, katliamı kare kare görüntüledik.”

“İstanbul’un Anadolu yakasındaki bir inşaattan çıkan hafriyatı yükleyen kamyonlar arka arkaya yola çıkıyor. İki kamyon belediyenin belirlediği yasal dolgu alanına gidip yükünü boşaltıyor, diğerleri Tuzla’da DALSAN’a ait kapalı tersane bölgesine yöneliyor.”

“Hafriyatın tersane inşaat sahasına boşaltılmasıyla iş makineleri sahneye çıkıyor. Toplanan toprak DALSAN’a aik Taşır 1, Taşır 3 ve Taşır 6 gemilerine yükleniyor. Kıyıdan uzaklaşan gemiler bin metre kadar açıldıktan sonra önceden belirlenen noktada duruyor.”

“Sonra kapaklar açılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Eroğlu, DALSAN’a daha önce aynı suçtan 105 bin lira ceza kesildiğini belirterek, ‘Takip ediyoruz ama gözden kaçmış’ diyor. DALSAN yetkilileri ise iddiaları reddediyor.”

Taşra baskılarında 14 sayfanın dörtte üçünü kaplayan bu haber, şehir baskılarında iç sayfalarda da tek sütun bile yer bulamayınca, medya kulislerinde şaşkınlıkla karşılandı.
Bu haberin Milliyet’ten kim tarafından, neden ve nasıl çıkartıldığı sorularının yanıtı ise bulunamadı.

Doğrusu bu soruların yanıtını biz de çok merak ediyoruz ve Genel Yayın Müdürü Tayfun Devecioğlu’nun mantıklı bir açıklama yapacağına inanmak istiyoruz.
Bir gazete, taşra baskısında manşet yanı yaptığı bir haberi, şehir baskılarında neden çıkarır?
Eğer haber doğru değilse; o zaman taşra baskılarında neden büyütüldü, bu bir gazetecilik hatası değil mi?
Hayır; haberde sorun yoksa ne oldu da o “özel haber” birden bire gözden düşüverdi.

Yoksa devreye İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ya da haberde adı geçen DALSAN Tersanecilik firmasından hatırlı birileri mi girdi?

Kabul ediyoruz; medyanın üzerinde büyük bir baskı var…
Ama gazeteler, hele hele Milliyet gibi Türk basınına damga vurmuş bir çınar bile, dünyanın her yerinde “haber” olabilecek böylesine bir haberin arkasında duramıyorsa…
İşte; tam bu noktada bir gazeteci olarak içimden “Yolun sonuna gelmişiz de umursamamışız” demekten başka bir şey gelmiyor!

VAROL ERSOY