Gündem
10 Ağu 2013 10:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

O FOTOĞRAFA SORUŞTURMA; SİZ MİSİNİZ YERE OTURAN?

CHP'li vekiller ve Çankırı Hâkimi Eminağaoğlu hakkında soruşturma başlatıldı

Kennedy Caddesi’ndeki eylemde polisle müzakere ederek ve eylemciyle birlikte oturarak olay çıkmasını engelleyen CHP’li vekiller ve Çankırı Hâkimi Eminağaoğlu hakkında soruşturma başlatıldı

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı fezleke doğrultusunda, Gezi Parkı protestoları sırasında Ankara’da hemen her gece polis müdahalesine sahne olan Kennedy Caddesi’nde yere oturarak, polisin kalabalığa müdahalesini engelleyen CHP milletvekilleri ve Yargı-Sen Başkanı, Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında soruşturma başlatıldı.

Emniyetten suç duyurusu
Gezi Parkı protestolarının Ankara ayağında, polisin en sert müdahalede bulunduğu bölgelerin başında Kennedy Caddesi geldi. Tunalı Hilmi Caddesi ve Kuğulu Park’ta yapılan eylemlerden sonra her gece Kennedy Caddesi’ne yürüyerek, buradan Kızılay’a çıkmak isteyen gruplara sert müdahalelerde bulunuldu. 15 Haziran gecesi ise CHP milletvekilleri ve Eminağaoğlu polisin müdahalesini engelledi. Eylemciler ise saat 03.00 sıralarında olaysız dağıldı.

Başbakan Erdoğan ise özellikle CHP’li vekillerin kalabalıkla birlikte TOMA’ların önünde oturmasını sert bir dille eleştirdi. Ankara Emniyet Müdürlüğü de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, CHP’li vekiller ve Eminağaoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Olayın üzerinden 1 aydan fazla süre geçtikten sonra, 24 Temmuz’da savcılığa gönderilen yazıda, aralarında CHP’li Nur Serter, Aylin Nazlıaka, Emine Ülker Tarhan, İdris Yıldız, İzzet Çetin ile eski YARSAV Başkanı Hakim Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun bulunduğu kalabalığın caddeyi araç trafiğine kapattığı, grubun sayısının 600’e kadar yükseldiği, Eminağaoğlu’nun polislerin yanına sıkça gelerek, “Anons yapmaya gerek yok. Müdahaleye gerek yok. Buradaki amaç dağıtmak değil, eylemi barışçıl tutmak”, “Siz dağılınz deseniz bile aralarında sorunlar olacaktır. Dağılın demekle bir anda dağılma olmaz”, “Biz Yargıçlar Sendikası olarak İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü ile görüştük. Tek çözüm demokratik tepki boyutunda kalabilmesi. Tek yol polisin kitle karşısında atacağı geri adımlar. Bu bir zafiyet değil. Polis çekilsin. Bu kitle o geri adımı görünce dağılır. Milletvekilleri çekildiğinde siz müdahale edeceksiniz. Saldırmıyorlarsa siz bekleyeceksiniz” dediği belirtildi.

Fotoğraflarla CHP’li vekiller ile Eminağaoğlu’nun konumlarının da aktarıldığı yazıda, eylemcilerin desteklenmesi, atılan sloganlar suç olarak sıralandı.