Gündem
12 Kas 2010 12:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:47

NURİ BİLGE CEYLAN'IN YENİ FİLMİ "BİR ZAMANLAR ANADOLU" DA HANGİ ÜNLÜ İSİMLER YER ALACAK?

Nuriye Akman'ın TRT Haber'de sunduğu Akılda Kalan programına konuk olan film yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan, yeni film projelerini ve yapımcılığın püf noktalarını anlattı.

Dünyada ses getiren birçok ödüllü filmin yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan, Nuriye Akman’ın TRT Haber’de sunduğu Akılda Kalan programına konuk oldu.
Kutluğ Ataman’ın “Lola ve Bilidikid”i, Nuri Bilge Ceylan’ın “İklimleri, ve “3 Maymun” filmleri gibi birçok ödüllü yapıma imza atan Özbatur, bu yıl Avrupa Film Akademisi tarafından verilen “Eurimages” ödülüne layık görülen ilk Türk yapımcı oldu. 04 Aralık’ta Talinn’de gerçekleştirilecek ödül töreninden önce Nuriye Akman’a konuşan ünlü yapımcı, Akılda Kalan’da yeni film projelerini ve yapımcılığın püf noktalarını anlattı.
 
Nuriye Akman’ın “Eurimages şöyle bir gerekçe yayımladı. Avrupa standartlarında projeler ürettiğiniz için ve Avrupa ülkeleriyle uzun yıllar uyumlu bir beraberlik sürdürebildiğiniz için. Herhalde bu özellikleri taşıyan tek yapımcı siz değilsiniz Avrupa’da. Sizi diğerlerinden farklı kılan nedir?”  sorusunu “bu farkın, çok da farkında değilim. Ama sanıyorum ‘süreklilik’’” şeklinde yanıtlayan Özbatur, “Alman ortaklarımla uzun bir süre çalıştım. Aşağı yukarı altı yedi yıldır Fransız ve İtalyan ortaklarımla çalışıyorum. Şimdi Bosna ile işbirliği yapıyorum. Genellikle ortaklıklar hep sorunlu yürür… Biz çok sorunsuz yürüttük” dedi.
 
Eurimages ödülü, bir hediye oldu…
 
Programda Eurimages yılın yapımcısı ödülüyle ilgili duygu ve düşüncelerini anlatan Özbatur, “ödül geldiğinde bayağı bir sürpriz oldu. Açıkçası manevi olarak bunu yapabilmiş olmak… En çok mutlu edici noktası şu; bundan on iki, on üç yıl önce bu işe niyetlendiğimde, sinema yapacağım dediğimde bu ödülü düşünmedim. Ama bu ödülün bütün verilme gerekçelerini yapabilmeyi istedim… Bu ödül biraz onun cevabı ve hediyesi gibi oldu” dedi.
 
Zeynep Özbatur Atakan: Yapımcı olmaya karar verdiğimde, “deli misin?” diyenler oldu…
 
Yapımcı olmaya karar verdiğinde “kızım sen deli misin böyle bir şeyin peşine takıldın” diyenlerin olduğunu söyleyen Özbatur, şu anda Türkiye’de kendisi gibi idealist olan yedi-sekiz yapımcının daha olduğunu belirtti. Türk sinemasının geleceğine çok olumlu baktığını anlatan ünlü yapımcı, “aslında yapımcının en önemli özelliklerinden bir tanesi strateji kurabilmesi. Projeye göre strateji oluşturabilmesi..” dedi.
 
“Sağlam proje iyi bir hikaye demek. İyi bir göze sahip olduğunu belirten iyi bir yönetmen görüşü demek. İyi bir yazar görüşü demek. O stil ve o hikâye varsa yapımcı bir şey yapabilir. Hiçbir şey yoksa, yapımcı bir şey yapamaz” diyen Özbatur, önce yönetmene güvendiğini, fikir alışverişi yapılsa dahi son kararın her zaman yönetmene ait olduğunu söyledi.
 
İyi bir film yapabilmek, fonlara başvurmak, hedef tutturmak ve strateji yapmak için önce sağlam bir proje gerektiğini söyleyen Özbatur,  herkesin kendi hayatının bir film olacağına inandığını ve geçenlerde Roma’da katıldığı ortak yapımcılar toplantısında  Türkiye’den hep hayat hikayesi anlatan filmlerin dışında artık farklı yapımların beklendiğini belirtti.
 
Nuri Bilge Ceylan’ın yeni filmi “Bir Zamanlar Anadolu”
 
Programda Nuri Bilge Ceylan’ın yeni filmi “Bir Zamanlar Anadolu”dan da söz eden Özbatur, oyuncular arasında Yılmaz Erdoğan, Muhammed Uzuner, Taner Birsel gibi isimlerin bulunduğunu ve büyük bir ekiple birlikte çalıştıklarını söyledi. Filmin 12 saat içinde geçen bir hikayesi olduğunu belirten Özbatur, filmin konusunu ancak Şubat- Mart aylarında film tamamlandığında açıklayacaklarını söy.
 
Kutluğ Ataman, Türk sineması için çok büyük bir potansiyel…
 
Filmlerini üretirken “az ve öz” prensibi ile hareket ettiğini, kontenjanını bir iki kişiye ayırdığını söyleyen Özbatur,  yönetmen Kutluğ Ataman’ın Türk sineması adına çok önemli bir potansiyelinin olduğunu söyledi ve “sinema dünyasında yapması gerekenden daha az sayıda film yaptığını düşünen biriyim. O yüzden onunla yeniden bir proje yapacağım.” dedi.