Magazin
26 Ağu 2013 09:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:22

NURGÜL YEŞİLÇAY'I MALİYE'YE KİM İHBAR ETTİ?

Bir ihbarcı, ünlü sanatçı Nurgül Yeşilçay'ın devletten gelirlerini gizlediğini öne sürdü.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı’nın, ünlü sinema sanatçısı Nurgül Yeşilçay hakkında başlattığı vergi incelemesinin ayrıntıları netleşti. Koç Grubu’nun enerji şirketlerinde olduğu gibi Nurgül Yeşilçay’ın vergi incelemesinin altından da bir ihbar mektubu çıktı. İhbar mektubu, Vergi Denetim Kurulu’na İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan geldi. İhbar mektubu işlemle alan denetim kurulu da, Yeşilçay’ın geriye dönük beş yıllık hesaplarını mercek altına aldı.

YEŞİLÇAY’I ÇALIŞANI YAKTI

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre Nurgül Yeşilçay hakkında vergi incelemesi başlatılmasına yol açan ihbar mektubu, 2013 yılının Nisan ayında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi. Yeşilçay’ın, eski bir çalışanı olduğu öğrenilen ihbarcı, Yeşilçay’ın elde ettiği gelirler hakkında ayrıntılı bilgiler vererek, ünlü sanatçının devletten gelirlerini gizlediğini öne sürdü. Savcılık da, iddiaların doğru olup olmadığının araştırılması için ihbar mektubunu Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na gönderdi. Başkanlık da, ihbar mektubunda yer alan iddiaları araştırmak için vergi müfettişlerini görevlendirdi.

İnceleme doğrultusunda, Yeşilçay’ın gelirleri ve ödediği vergiler çapraz sorgulamaya alınacak. İnceleme sonucunda ise, beyan edilen gelirlerin gizlendiğinin kanıtlanması halinde Yeşilçay yüklü miktarda vergi cezası ödeme riski ile karşı karşıya kalacak.

SANATÇILAR TEDİRGİN

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, Koç Grubu’nun TÜPRAŞ, Opet ve Aygaz şirketleri hakkında başlattığı vergi incelemesine de, bir ihbar mektubu neden olmuştu. Söz konusu ihbar mektubu Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimlere gönderilmiş, emniyet de ihbar mektubunu Vergi Denetim Kurulu’na aktarmıştı. Yeşilçay’ın hakkında başlatılan vergi incelemesinin de altından ihbar mektubunun çıkması kafaların karışmasına yol açtı.

Özellikle incelemelerin, Gezi eylemleri sonrasına denk gelmesi “eyleme destek veren gerçek ve tüzel mükelleflerin” vergi ile cezalandırıldığı şeklinde yorumlandı. Maliye Bakanlığı kaynakları ise, inceleme süreçlerin Gezi eylemleri öncesine dayandığı görüşünü savunuyor. Bu arada Yeşilçay hakkında başlatılan vergi incelemesi, sektörde rahatsızlığa yol açtığı öğrenildi. Sanatçılarla ilgili Maliye Bakanlığı birimlerine birçok ihbar mektubu geldiği, hatta bazı ihbarların ise sanatçılar tarafından yapıldığı bildirildi. Bu nedenle önümüzdeki günlerde birçok sanatçı hakkında vergi incelemesinin başlayabileceği konuşuluyor.