Ekonomi
28 Tem 2023 15:48 Son Güncelleme: 28 Tem 2023 15:52

Nurbol Nazarbayev'den Bodrum'a 1 milyar dolarlık yatırım

Kazakistan'dan çıktı, Türkiye'ye büyük yatırım kararı aldı. Kazakistan'da ülkeyi otuz yıl boyunca yöneten eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in yeğeni Nurbol Nazarbayev, ülkeden çıkınca yatırım adresi olarak Türkiye'yi seçti. Farklı sektörlerde iş birliğine giren ünlü iş insanı Bodrum'a 1 milyar dolarlık yatırımla geldi.

Nursultan Nazarbayev'in erkek kardeşi Bolat Nazarbayev'in oğlu olan Nurbol Nazarbayev rotayı Türkiye'ye çevirdi, yatırımlar başladı. 

Kazakistan'da ülkeyi otuz yıl boyunca yöneten eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve ailesini 'ayrıcalıklı kılan' yasa yürürlükten kaldırılmış ve ülkede büyük tartışma başlamıştı. 

Anayasa Mahkemesi'nin Nazarbayev’e verilen statü ve yetkileri içeren kanunun geçersiz sayılmasını onaylamasının ardından parlamentoda yapılan oylamada reform kabul edilmişti.

2000 yılında kabul edilen yasaya göre, önemli siyasi ayrıcalıklara sahip olan, ekonominin büyük bölümünü kontrol eden Nazarbayev ve ailesi yargı dokunulmazlığından yararlanıyordu.

Yeni yasayla birlikte Nazarbayev’in Anayasa ile garanti edilen dokunulmazlığı etkilenmedi ancak ailesi dokunulmazlık haklarını kaybetti.

2022 yılındaki büyük protestolar

Ülkede 2022 yılında akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar sonrasında büyük protestolar ve olaylar çıkmış, onlarca kişi hayatını kaybetmişti. Bu olaylar sonrası Nazarbayev ve ailesi de ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Ailenin geliri ve lüks yaşamı ülkede hep tartışma konusu oldu, aile hep Forbes zenginler listesinde yer alıyordu. 

Türkiye ve Dubai'ye yerleştiler

Kazakistan'daki bu gelişmelerden sonra özellikle 2019 yılına kadar ülkenin cumhurbaşkanı olan Nursultan Nazarbayev'in erkek kardeşi Bolat Nazarbayev'in oğlu olan Nurbol Nazarbayev, ülkeden çıkarak rotayı Türkiye ve Dubai'ye çevirdi. 

Nurbol Nazarbayev, 2022 yılında gayrimenkul ve makine sektörlerine bağlı yatırım şirketlerine iştirak ederek 160 milyon dolarlık servetiyle Forbes listesinde 41. sırada yer alan önemli isimlerden biri.

Bodrum'a büyük yatırım

Kazakistan'dan ayrıldıktan sonra Nurbol Nazarbayev, Türkiye ve Dubai'de yaşamaya başlarken yatırımlarını bu ülkelere çevirdi. 

Son gelen haberlere göre ise Nurbol Nazarbayev, Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. Türkiye'de bir çok şirketle temasa geçen Nazarbayev, yatırım adresi olarak ise Bodrum'da karar kıldı. 

Turizm ve daha bir çok sektöre girme konusunda harekete geçen Kazakistanlı iş insanı, rotayı Türkiye'ye çevirince 1 milyar dolarlık bir yatırımı Bodrum'a getirdi. 

Farklı alanlarda da yatırım yapmak için harekete geçen Nazarbayev'in Türkiye'deki yatırımları artırmayı planladığı ve bunun için de bir çok iş insanıyla bir araya geldiği belirtiliyor.