Gündem
10 Eyl 2012 18:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:07

NURAY MERT İNGİLİZ PARLAMENTOSU'NDA KONUŞTU!

Nuray Mert İngiliz Parlamentosu'nda "Güç ve Otorite" başlıklı bir toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

İngiliz parlamentosunda Türkiye konulu toplantılar düzenleyen düşünce kuruluşu Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin (Centre for Turkey Studies- CTS) davetlisi olarak Londra’ya gelen Nuray Mert’in konuşmasını 250 dolayında dinleyici izledi.
Murat Özçelik’in başkanlık yaptığı toplantıda AK Parti, Kürt sorunu ve Suriye üzerine değerlendirmelerde bulunan  Nuray Mert, bir dönem AKP’yi destekleyen demokratların Türkiye’deki gelişmeler ve hükümetin Kürt politikası karşısında şaşkınlık içerisinde olduklarını savundu. Hükümetin 2010 yılında yapılan Anayasa referandumundan sonra yargının kontrolünü ele geçirip giderek otoriterleştiğini öne süren Mert, “Bir dönem diktatörlüğün hüküm sürdüğü Etiyopya’daki otoriter rejimde 10 gazeteci tutukluydu. Türkiye’yle kıyaslayınca komik, zira bugün Türkiye’de 2 bini öğrenci 8 bin insan politik gerekçelerle cezaevlerinde ve bunların büyük bir bölümü Kürt” dedi.
Kendisinin uzun yıllardır başta başörtüsü olmak üzere Muhafazakarların karşı karşıya kaldığı baskılara karşı mücadele ettiğini hatırlatan Nuray Mert,  hiç bir zaman AKP’li olmadığını, AKP’den önce de aynı görüşlere sahip olduğunu dile getirdi. AKP’nin 1950’li yıllardaki Demokrat Parti iktidarına benzer bir biçimde iktidara geldiğini kaydeden Mert, “Bir sağcı partinin Türkiye’yi demokratikleştirmesi konusunda umutluydum. Ancak AKP bugün demokrasinin çoğunluğun iktidarı olduğuna inanan bir anlayışla, kendisi dışındakilere söz hakkı tanımayan bir otoriterleşmenin merkezi durumunda.” dedi. Tanınmış gazeteci Muhafazakar, Sünni Müslüman çoğunluğun kendilerini dönüştürüp daha çok hak ve özgürlük talep etmememeleri halinde Türkiye’nin geleceği parlak olmadığını da sözlerine ekledi.

KÜRT SORUNUNU MUHATAPLARI İLE ÇÖZMEK GEREKİR

İngiliz Parlamentosu’nda oldukça kalabalık bir dinleyici kitlesi ile buluşan Nuray Mert, toplantısının önemli bir bölümünde Kürt sorununa ilişkin soruları yanıtladı.  Türkiye’nin demokratikleşmesi için Kürtlerin haklarına ve özgürlüklerine sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Mert, sorunun çözümü için BDP ve PKK gibi aktörlerle müzakere edilmesinin zorunlu olduğunu öne sürdü. "Bu gibi aktörlerle görüşmeden Kürt sorununun çözülebileceğini sanmıyorum." diyen siyaset bilimci, Erdoğan hükümetinin Kürt sorununa yönelik her türlü yaklaşımı terörizm olarak gördüğünü  bu konuda yaşanan gelişmelerin 1990’lı yılların karanlık dönemlerine benzediğini ifade etti.
Türkiye’nin agresif dış politikası yüzünden Suriye ile ilişkilerinde gergin bir noktaya geldiğini de belirten Nuray Mert, AKP hükümetinin Esad yönetimine karşı aldığı sert tavır ile, Kürt sorununda ABD ve batılı ülkelerin desteğini almayı hedeflediğini savundu.
İstanbul Üniversitesi Ekonomi bölümünde öğretim görevlisi olarak akademik hayatını sürdüren Nuray Mert, Hürriyet gazetesinin internet versiyonunda İngilizce makaleler kaleme alıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan 2011 yılında partisinin düzenlediği bir mitingte Nuray Mert’e yönelik ağır eleştirilerde bulunurken, yazarın TV bir süre sonra yayından kaldırılmış, aynı dönemde Milliyet gazetesindeki köşe yazılarına da son verilmişti.
 İşçi Partili milletvekili Seema Malhotra’nın ev sahipliğinde Parlamento binasında gerçekleşen toplantıya ev sahipliği yapan CTS’in Direktörü İbrahim Doğuş, Nuray Mert toplantısına ilginin beklediklerinin üzerinde olduğuna ve kalabalık yüzünden salon değiştirmek zorunda kaldıklarına dikkat çekerken, yeni çalışma döneminde bu tür etkinliklere devam edeceklerini dile getirdi.