Gündem
03 Kas 2015 15:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:09

Nokta dergisi yöneticilerine tutuklama talebi!

Nokta dergisinin dün gözaltına alınan Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu ve "2 Kasım Pazartesi: Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ifadesinin yer aldığı Nokta dergisi toplatılmış, Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan dün polis tarafından gözaltına alınmıştı. Güven ve Çapan, bugün savcılıktaki sorgularının ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

‘TOROS'LU SAVUNMA

Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven'in savcılık ifadesinde, "Derginin basımını Cuma günü yapmaktayız. Seçimden önce Türkiye'de koalisyonlu bir dönem olacağı herkes tarafından tahmin ediliyordu. Birçok kişi de koalisyonlu bir durum söz konusu olursa sıkıntıların artacağını söylüyordu. Hatta Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Seçimde koalisyonlu dönem olursa beyaz toroslar sahneye çıkar' şeklinde sözler söylemişti. Benzeri birçok yazar ile uluslararası basında da tek başına iktidarın mümkün olmayacağı ve Türkiye'de kaos çıkacağı şeklinde yazılar yazılmaktaydı. Biz de bu tahminler doğrultusunda Nokta Dergisinin 24. sayısını hazırladık ve Cuma günü saat 18.00'dan sonra matbaaya gönderdik" dedi. Öğrenildiğine göre Güven derginin kapağında yer alan Cumhurbaşkanı'nın fotoğrafı için ise "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasi otorite anlamında en önde gelen kişidir. Genel siyaseti belirleyen liderdir. Bu nedenle derginin kapağında ona ait fotoğrafı paylaştık" şeklinde ifade verdi.

Cevheri Güven'in dergi kapağına, "Türkiye iç savaşının başlangıcı" yazısını koymalarının nedeniyle ilgili de, "Koalisyon döneminin olacağını ve bu dönemde de kaotik bir ortam doğabileceğini düşündüğümüzdendi" şeklinde açıklama yaptığı belirtildi.

SUÇLAMALAR

Güven ve Çapan hakkında dergi kapağında yer alan ifadelerden dolayı, Türk Ceza Kanunu'nun 214/1-2. maddelerinde düzenlenen "Suç işlemeye alenen tahrik" ve " Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik" suçlamasıyla soruşturma başlatılmış, 2 isim gözaltına alınmıştı. Güven ve Çapan sorgunun ardından, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Soruşturma kapsamında İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği savcının talebi üzerine dergi hakkında toplatma kararı da vermişti.