Gündem
28 Nis 2015 15:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:30

Nokia'dan akıllı telefon açıklaması!

Mobil cihazlar departmanını Microsoft'a satan Nokia'nın, 2016'da akıllı telefon işine yeniden gireceği konusu konuşuluyordu.

Sabah'ta yer alan habere göre Çıkan sızıntılar da, Nokia'nın bu alana yeniden giriş yapacağını gösterir nitelikteydi. Nokia'dan, bu söylentilere resmi bir cevap geldi.

Açıklama şu şekilde: "Nokia'nın son kullanıcıya yönelik telefonlar üreteceği konusunda ortaya atılan ve bir Nokia Networks yöneticisinin işin içerisine dâhil edildiği söylentilerin yalan olduğunu belirtmek isteriz. Nokia'nın şimdilik, cep telefonu üretmek ve satmak gibi bir planının olmadığını kamuoyuna duyuruyoruz." İlk etapta tüm söylentilerin yalan olduğu belirtir bir intiba bırakan bu açıklama, ayrıntılı incelendiğinde herhangi bir yalanlama içermiyor aslında.

Açıklamadaki iki farklı tabir, Nokia'nın ne kadar zekice bir açıklama yaptığını gösterir nitelikte. Bunlardan biri, "üretmek" kelimesi: Eğer takip ettiyseniz, Nokia'nın yeni telefon yahut telefonlar üreteceğini kimse söylemiyor zaten. Ortaya atılan iddialar, Finli firmanın, N1'de yaptığı gibi marka lisanslama dâhilinde akıllı telefon işine gireceği. Öteki türlüsü şu an için zaten mümkün değil; zira firmanın üretim gücü de, mobil departmanla birlikte Microsoft'a satıldı. Bir diğer zekice tabir de, açıklamada geçen "şimdilik" ibaresi. Bu da Nokia'nın, ileride böyle (yani cihazlarını kendi üretmek ve satmak adına) bir adım atabileceğinin en net göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Yani Nokia, 2016'da marka lisanslayarak akıllı telefon işine yeniden girecektir. Burada bir önemli nokta da şu: Marka lisanslama dahilinde bile olsa, kalite kontrol Nokia'nın elinde olacak; yani bu, firmanın adını kullanan cihazların da en az Nokia'nın ürettiği/üreteceği cihazlar kadar kaliteli olacağının göstergesi. Nokia N1, bu konuda iyi bir örnek diyebiliriz. Nokia, marka lisanslama ile sektörü rahat bir şekilde ve fazla risk almadan yoklama şansına da sahip olacak. Bu da firmanın, ileride üretim ve satışa yönelip yönelmeyeceği konusunda belirleyici bir etmen olacaktır (ki N1'in bu konuda, oldukça iyi olduğunu söylemek mümkün).