Gündem
05 Ara 2018 16:29 Son Güncelleme: 05 Ara 2018 17:24

Nobel ödüllü yazar ABD başkanına Porto Riko’lu mahkum için yalvarmış

Dünyaca ünlü edebiyatçı Gabriel Garcia Marquez’in bir mahkumun serbest kalması için dönemin ABD Başkanı Carter’a ‘yalvarıyorum’ diyerek yazdığı mektup ortaya çıktı.

Marquez ABD başkanına yazdığı mektupta Porto Riko’lu mahkum için tedavi edilmesi için “yalvarırım” diyerek seslenmiş. Dünyaca ünlü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez’in ABD Başkanı Jimmy Carter’a yazdığı bir mektup ortaya çıktı. 

Marquez’le ilgili evraklar, fotoğraflar dijital ortama aktarılarak, herkesin erişimine açılmıştı. Arşivdeki daktilo ile yazılmış ve altında ıslak imza bulunan mektup dikkat çekti. 

Mektup, Marquez tarafından daktilo ile yazılarak altına da ıslak imza atılmıştı.

Gabriel Garcia Marquez, kanser hastalığından dolayı tedavi edilmesi gereken Cordero için Başkan Carter’a mektup yazmış.

Dönemin ABD Başkanı Carter’a yazılan mektupta Marquez, hapis cezası çeken Andres Figueroa-Cordero’nun hasta olduğunu ve bakıma ihtiyacı olduğunu anlatıyor ve “yalvarıyorum” diyerek yardım istiyor. 

Marquez, mektubunda Latin Amerikalı yazar sıfatının dışında insani bir sesleniş yaptığını belirterek 23 yıldır hapiste yatan Andres Figueroa-Cordero’nun bir an önce tedavi edilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Eğer tedavi edilmezse Cordero’nun hastalıktan dolayı öleceğini belirten Marquez, “saygılarımla” diyerek imzaladığı mektubu Başkan James (Jimmy) Carter’a ulaşması için Beyaz Saray’a (White House) göndermiş. 

Mektuptan sonra gelen af
7/24kultursanat sitesinde yayınlanan habere göre Mektupta Marquez’un adresi Kolombiya Bogota alarak yazılmış. Gabriel Garcia Marquez’un 1 Ekim 1977’de yazdığı mektubun ardından Başkan Jimmy Carter harekete geçerek mahkum Andres Figueroa-Cordero’yu affetti.

Başkan Carter’in Cordero’yu bu mektup üzerine affettiğine dair kesin bir bilgi yok. Ancak Marquez gibi saygın bir yazarın mektubunun Başkan Jimmy Carter’a ulaştığı ve bunun işleme koyulduğu açık.Carter, mektubun yazıldığı yıl mahkumu affederek, serbest bırakılmasını sağladı. 

                              

Fidel Castro, Andres Figueroa-Cordero’yu tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmişti.

Marquez’in 1977’de yazdığı mektuptan iki yıl sonra yani 7 mart 1979’da Andres Figueroa-Cordero tedavilere rağmen hayata veda etti. Cordera kansere yakalanmıştı ve tedavi edilmesi gerekiyordu. Öldüğünde 23 yıllık mahkumdu. 

 

Andres Figueroa-Cordero kim? 
İyi ama Marquez’in “yalvarırım” diyerek yardım istediği Porto Rikolu mahkum Andres Figueroa-Cordero kim? 

Andres Figueroa-Cordero, 1 Mart 1954 tarihinde o dönem büyük ses getiren silahlı bir eylem gerçekleştirdi. Washington’daki Capitaol Hill’deki ABD Temsilciler Meclisi’ne yönelik silahlı saldırıya katıldı. Saldırganlar kendisi ile birlikte biri kadın toplam dört kişiydi. 

Sadırıda 5 kongre üyesi yaralandı.

Andres Figueroa-Cordero (sol başta) mahkeme salonunda saldırıya katılan diğer üç kişi ile birlikte.

Saldırıyı gerçekleştiren Lolita Lebron, Rafael Cancel Miranda ve Irving Flores Rodriquez 25 ile 75 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildiler. 

Andres Figueroa-Cordero, serbest bırakılmasından bir yıl sonra bir gazeteye verdiği röportajda saldırıyı Porto Riko’nun bağımsızlığı için yaptıklarını ve Porto Riko halkının sömürgeden kurtulmasına dikkat çekmek için yaptıklarını açıklamıştı.

Ve demişti ki “Ülkemi kurtarmak için gerekirse ölürüm. Gerekirse 500 bin kere yine yaparım” diyerek yaptığı eyleme olan inancını anlatmıştı. 

Porto Riko ABD’ye bağlı bir ada
Porto Riko ABD’ye bağlı içişlerinde bağımsız özerk bir ada. Büyük Antiller adalarının en küçüğü Porto Riko. Eski bir İspanyol sömürgesi olan ada Paris Antlaşması ile ABD’ye geçmişti. Porto Riko’ya gidebilmek için ABD vizesi gerekiyor.