Gündem
08 Eki 2014 09:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:48

Nobel Edebiyat Ödülü'nün favorileri belirlendi

Edebiyat dünyasının en prestijli ödülü Nobel için yarışacak yazarlar belirlendi.

Eleştirmenlere göre, favori aday olarak gösterilen Japon yazar Haruki Murakami 2014 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kucaklayacak isim olacak. Murakami’nin hemen ardından gelen Kenyalı yazar Ngügi wa Thiong’o ve Belaruslu gazeteci Svetlana Alexievich’in de şanslarının Murakami kadar güçlü olduğu söyleniyor.

İsveç Akademisi dün yaptığı açıklamada, heyecanlı bekleyiş, 9 Ekim’de kazananın açıklanmasıyla sonuçlanacak. Kazanan yazar, bu yıl 693 bin pound ile ödüllendirelecek. Sonucun açıklanmasına kısa bir süre kala, tahminciler, Kenyalı yazarın Murakami ile arasını her geçen dakika kapattığını ve bir sürpriz yapabileceğinin altını çiziyor.

22 YILLIK SÜRGÜN YAŞAMI

Kenya edebiyatının en önemli yazarı olarak nam salan, kısa hikâyeler, tiyatro oyunları ve roman yazarı Nguigi wa Thiong’o, kariyeri ödüller, sürgünler ve trajedilerle dolu bir yazar. Brintanya’daki eğitimi sırasında ilk eseri, Weep Not, Child, Doğu Afrikalı bir yazar tarafından yayımlanan ilk İngilizce romandır. Yazarın, hapishane günleri, 1977’de kalema aldığı Ngaahika Ndeenda/ Canım Ne Zaman İsterse O Zaman Evlenirim adlı tiyatro oyunun içinde siyasi eleştiriler ve dokundurmalar bulunması nedeniyle, dönemin ülke başkanı Daniel Arap Moi’yi kızdırmasıyla başladı. Tutuklanarak, cezaevine konan Thing’o, kendisine verilen tuvalet kağıtlarının üzerine Giyuku dilinde, ilk çağdaş romanı Caitaani mutharaba-Ini /Sınırdaki Şeytan’ı yazdı. Serbest bırakıldıktan sonra, ülkenin diktatör rejimini sert bir şekilde eleştirilmesi, 22 yıl boyunca sürgün hayatı yaşamasına sebep verdi. Sürgün döneminde çok sayıda eser vererek, uluslararası edebiyat eserlerine layık görüldü. Yazarın, 22 yılın ardından Kenya’ya dönüşünün üçüncü gününde, evine hırsızlar girerek, değerli eşyalarını çaldı ve Thiong’o’nun karısına cinsel saldırılarda bulundu. Yazar hemen Amerika’ya geri döndü. Thiong’o 2012’de son romanı, In the House of the Interpreter: A Memoir, Pantheon’u yayımladı.


Tahminlerde üçüncü sırada yer alan, Belaruslu araştırmacı gazeteci Svetlana Alexivich, özellikle savaş romanları yazan bir kalem. Afganistan savaşı, Kadınların savaştaki pozisyonu, Çernobil faciası gibi konuları ele aldığı eserleri, şu ana dek 19 dile çevrildi ve birçok ödüle layık görüldü.

EN POPÜLER YAZAR ROTH

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanması muhtemel en güçlü adaylar arasında, Suriyeli şair Adonis, Fransız yazar Patrick Modiano, Amerikalı çok satan yazar Philip Roth, Norveçli oyun yazarı Jon Fosse, dünyanın en prestijli tiyatro ödülü olarak gösterilen International Ibsen Prize’ı kazanan yazar Peter Handke de bulunuyor.