Televizyon
04 Mayıs 2010 11:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:16

NİSAN AYINDA MEDYADA EN ÇOK HANGİ DİZİNİN HABERLERİ ÇIKTI? İŞTE MEDYA KARNESİ...

Interpress'in, televizyon dünyasının 'Medya Karnesi' başlıklı raporuna göre, yazılı basında en fazla haber yerli – yabancı dizi ve filmler üzerine çıktı.

Ulusal ve yerel yayın yapan 48 televizyon kanalının yayınladığı, haberden spora, komediden magazine, müzikten sinemaya 64 farklı program kategorisi hakkında yapılan araştırma raporunda toplam 15 bin 856 haber ve yazının medyada yer aldığı görüldü. 

Yerli dizide 'Aşk-ı Memnu' birinciliği kimseye bırakmıyor 

Interpress'in iki bine yakın ulusal, bölgesel, yerel  gazete ile dergilerde televizyon kanallarını yayımlanan haber ve yazıların analiz sonuçlarından oluşan raporuna göre, yerli diziler bu ay da toplam 5 bin 371 habere konu olarak ilk sırayı aldı. Mart ayında yazılı basında en çok haber olan yerli diziler listesinin başında ise aylardır olduğu gibi 'Aşk-ı Memnu' yer aldı. Yayına girdiği günden bu yana konusu, başrol  oyuncularının  açıklamaları ve özel hayatlarıyla pek çok defa gündeme gelen dizi, geçtiğimiz ay toplam 561 defa haber oldu. İkinci sırada toplam 352 haber ile 'Yaprak Dökümü' yer alırken, üçüncülüğü ise 349 haberle, 'Ezel' dizisi aldı. Bu dizileri sırasıyla, 308 haberle 'Hanımın Çiftliği', 248 haberle 'Geniş Aile', 237 haber ile 'Canım Ailem' alırken, 'Gönül Çelen' dizisi 210 haberle listede yedinci sırada yer aldı. 'Kurtlar Vadisi Pusu' 190 haber, 'Aşk ve Ceza' 185 haber, 'Kavak Yelleri' ise 179 haber ile oluşan listenin ilk on sırası içinde kendilerine yer buldular. 

Yabancı  Diziler atağa kalktı

Yabancı  diziler geçtiğimiz ay çıkan haber bazında artış gösterirken, kanalların yayınladığı 39 yabancı dizi 408 habere konu oldu. Yapımcılığını Steven Spielberg ve Tom Hanks'ın üstlendiği, 2. Dünya Savaşı'na farklı bir bakış açısıyla yaklaşan 'The Passific' dizisi çıkan 70 haber ile ilk sırada yer aldı. Amerika'nın zengin gençlerinin sıra dışı hayatlarını, dramatik aşklarını anlatan 'Gossip Girl' 29 haber ile ikinci olurken, FBI bünyesinde çalışan bir ekibin, kayıp olarak bildirilen insanların bulanmasına yönelik yapılan çalışmaları anlatan 'Without A Trace' ile özel bir hastanede bulaşıcı hastalıklar birimi başında bulunan sıra dışı bir doktorun yaşadıklarını aktaran 'Hause' dizileri ise 27 haberle üçüncülüğü paylaştılar.

Kanallar seçtikleri filmlerle medyada daha çok yer alıyor

Televizyon kanallarının yayınladığı yerli - yabancı filmlerin Interpress'in raporuna göre bir önceki aya kıyasla sayı ve çıkan haber bazında yükseldiği ortaya çıktı. Nisan ayında filmler toplamda 3285 adet haberle yazılı basında yer aldı. Kanalların yayınladığı 307 yabancı film içinde en çok haber korku – gerilim ve macera filmleri üzerine çıkarken, 'Testere' 39 , 'Belalı İkili' 34 ve 'Açık Deniz' 33 haber ile ilk üç sırayı aldılar.

Yerli filmler sıralamasında ise yayınlanan 50 film içinde komedi türü filmler üst sıralarda yer alırken, Hababam Sınıfı Askerde 22, Hababam Sınıfı 3,5 ve Hababam Sınıfı ise 20, Kadri'nin Götürdüğü Yere Git'te 19 haberle listenin ilk sıralarını oluşturdular.

Sohbet Programlarının  yeni lideri 'Saba Tümer ile Bu Gece' oldu.

Televizyon programları kategorisi içinde yazılı basında geçen ay çıkan 569 haber ile sohbet programları dördüncü sırayı alırken, Nisan ayında Seba Tümer, Hülya Avşar'a bıraktığı liderlik koltuğunu açık ara geri aldı. 'Seba Tümer ile Bu Gece' programı çıkan 137 haberle bu dalda ilk sırada yer alırken, 'Hülya Avşar Soruyor' programı ise 60 haber ile ikinci oldu. Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray'ın sunduğu 'Sinema Benim Aşkım' programı da çıkan 40 haberle önceki aya göre yükselişe geçerek üçüncü oldu. Usta oyuncu ve yönetmen Kenan Işık'ın sunduğu, 'Dünya Bir Oyun Sahnesi' ve Güneri Cıvaoğlu'nun hazırlayıp sunduğu 'Şeffaf Oda' çıkan 35 haber ile dördüncü ve beşinciliği paylaştılar.

Tartışma Programları ilgi görmeye devam ediyor

Interpress'in Nisan ayı 'Medya Karnesi' araştırma sonuçlarına göre, televizyonda yayınlanan tartışma programları 558 haber ile yazılı basında beşinci sırada yer alıyor. Ali Kırca'nın kendine has üslubu ve sunumuyla gündem yaratan 'Siyaset Meydanı' 59 haber birinci sıraya yükseldi. Gazeteci ve yazar Balçiçek Pamir'in sunduğu 'Söz Sende' programı 46 haber ile ikinci oldu. Hasan Cemal ve Cengiz Çandar'ın kimsenin ulaşamadığı konuklarla gündemi değerlendirdiği 'Tecrübe Konuşuyor' 36 haber ile üçüncü sırada yer alırken, gazeteci Ruhat Mengi'nin sunduğu 'Her Açıdan' programı 31 haber ile dördüncü sırayı, Gazeteci Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sunduğu, Başkent'in görünmeyen yüzünü, siyaset kulislerinde en çok konuşulanların değerlendirildiği 'Ankara Kulisi' programı çıkan 51 haberle beşinciliği aldı.

Talk Show gündemini 'Beyaz Show' belirliyor

Kanalların yayınladığı talk show programları içinde 'Beyaz Show' liderliği kimseye bırakmıyor. Önceki ay olduğu gibi Nisan ayında da 'Beyaz Show' çıkan 131 haber ile ilk sırada yer alırken, Okan Bayülgen'in sunduğu programlar olan 'Disco Kralı' 38, 'Medyanın Kralı' 35 ve 'Muhabbetin Kralı' 25 haber ile Beyazıt Öztürk'ün programını arkadan takip ediyorlar.

Magazin programları eskisi gibi haber olmuyor

Televizyon da bir dönem büyük ilgi gören magazin programlarının basın yansımaları da iyice azaldı. Ay boyunca yazılı basında sadece 102 defa haber olabilen magazin programları içinde Kenan Erçetingöz'ün sanat ve magazin dünyasından konuklarını ağırladığı '60 Dakika' 25 haber ile ilk sırada yer alırken, oyuncu Didem Uğurlu'nun hazırlayıp sunduğu ve dizilerle ilgili merak edilenlerin anlatıldığı 'Dizi TV' 18 haberle ikinci, Mert Öğün'ün gerçekleştirdiği ve magazin dünyasından en son haberlerin yer aldığı program olan 'Cumartesi Sürprizi' 16 haber ile üçüncü oldu.