Gündem
02 Mayıs 2013 11:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:09

NİSAN AYINDA EN ÇOK HANGİ POLİTİKACI HABER OLDU?

Geçtiğimiz ay siyasi medyanın siyasi gündemine en çok damga vuran kişiler ve olaylar...

Medya Takip Merkezi (MTM) verilerine göre, Nisan ayında, çözüm süreci, akil insanlar, milli içki tartışması ve T.C. ibaresinin kaldırılması medyada en çok konuşulan konular oldu. Milli içkimiz rakı mı ayran mı derken 9 milyon kişi sosyal medyadaki adını değiştirip isimlerinin başına T.C. koydu. Tepki üzerine bakanlık uygulamayı iptal ettiğini açıkladı. İşte, araştırmanın detayları…

ÇÖZÜM SÜRECİ MEDYANIN DİLİNDEN DÜŞMEDİ

Nisan ayında gündemi en fazla meşgul eden konu çözüm süreci oldu. Farklı boyutlarıyla hem toplumda hem de medyada tartışılan çözüm süreci kapsamında BDP heyeti İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştüler; ardından da Kandil'e giderek Öcalan'ın mektubunu terör örgütüne ilettiler. Bu çerçevede teröristlerin başındaki Murat Karayılan da PKK'nın silahlı olarak geri çekilme sürecini başlatacağını açıkladı. AKP’nin mecliste oluşturduğu çözüm sürecine ilişkin komisyona MHP ve CHP üye vermeyi reddetti. AK Partili 45 milletvekili Diyarbakır, Batman ve Siirt'e giderek halka çözüm sürecini anlatırken, hükümet muhalefet partilerinin de bu sürece destek olmasını istedi. Çözüm süreci medyada 86 bin 864 haber ve yazı ile gündeme geldi.

AKİL İNSANLARI 52 BİN KEZ KONUŞTUK…

Çözüm sürecine katkı vermeleri amacıyla hükümet tarafından belirlenen “Akil İnsanlar” da, Nisan ayında en çok konuşulan konulardan biri oldu. Akademisyenlerden sanatçılara, ekonomistlerden gazetecilere kadar geniş bir kitleyi barındıran heyet 63 isimden oluşuyor. Başbakan Erdoğan bu heyet ile Dolmabahçe Sarayı’ndaki ofisinde bir araya gelirken, muhalefet kanadından konu ile ilgili eleştiriler geldi. Akil insanların yaptığı ziyaretlerin bir kısmı protesto gösterileriyle gündeme gelirken akil insanlar Nisan ayında 52 bin 399 haber ve yazıya konu oldu.

T.C. İBARESİ HALKI AYAĞA KALDIRDI

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, yeniden yapılanma gerekçesiyle bağlı kurumlara gönderdiği yazıda, sağlık kurumlarında “T.C. Sağlık Bakanlığı” yazılı tabelaların değiştirilmesi talimatını verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması T.C.’nin devlet kurumlarındaki tabelalardan kaldırılmaya başlanması tartışmalara neden oldu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Bakanlığın altındaki kurumlarda TC kullanılmasına gerek yok. Bundan sonra böyle devam edecek" dedi. Bu değişiklik, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanırken, İnci Sözlük liderliğinde sosyal medyada T.C. ibaresi ile ilgili etkili bir kampanya gerçekleştirildi. Facebook ve Twitter'da 9 milyondan fazla kullanıcı adını değiştirerek isminin başına T.C. koydu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ülkenin huzurunu bozdurmamak adına sağlık kurumlarının tabelalarına T.C. ibaresinin yeniden konulacağını açıkladı. Açıklamanın ardından, Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sitesinde T.C. ibaresine yeniden yer verilmesi dikkat çekti.

GÜNDEME KIRMIZI/BEYAZ KATKI

Nisan ayı sonlarında, Başbakan Erdoğan’ın milli içeceğimizin ayran olduğu yönündeki açıklaması gündemi çalkalarken, THY'nin kırmızı ruj yasağı gündeme imzasını attı. Siyasetin gündeminde yer alan ayran-rakı ve kırmızı ruj tartışmaları kimilerine göre keskinleşen gündemi yumuşatmak istiyordu. Nisan ayının son tartışmaları arasında 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına izin verilmemesi de yer aldı.

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin Nisan ayını kapsayan medya araştırmasına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi, ayın medyada en çok konuşulan siyasi partisi oldu. Mart ayına göre haberlerinde yüzde 38’lik bir artış gözlenen partinin haberleri arasında, “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu” kurulması yönünde meclise önerge vermesi ve yeni anayasa tasarısı yer aldılar. AKP toplamda 212 bin 150 haber ve yazı ile gündeme geldi.

CHP’nin haberleri yaklaşık 2 katına çıktı

Nisan ayında medyada en fazla yer bulan ikinci siyasi parti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Bir önceki aya göre, haberlerinde yüzde 99 gibi rekor bir artış olan CHP, toplamda 189 bin 630 haber ve yazı ile adından söz ettirdi. Partinin medyaya yansıyan haberleri arasında, parti heyetinin Doğu’ya bir tur düzenleyerek, bölgedeki algılarını yerinde öğrenmek istemeleri, Ergenekon Davası’nın görüldüğü Silivri Cezaevi önündeki olaylar ve “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu”na üye vermemesi yer aldılar.

MHP de üye vermedi

Aynı araştırmaya göre, ay boyunca medyanın en çok söz ettiği bir diğer siyasi parti olan MHP de CHP gibi çözüm süreci komisyonuna üye vermeyi reddederken, parti tarafından bütün MHP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istemesi medyada geniş yankı buldu. Mart ayına göre yüzde 96 daha fazla haberde yer alan MHP, toplamda 98 bin 602 haber ve yazıya konu oldu.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No

Siyasi parti

Haber adedi

Artış (%)

1

AKP

212.150

38

2

CHP

189.630

99

3

MHP

98.602

96

4

BDP

83.414

30

5

SP

5.223

-14

 Erdoğan, “akil insanlar” ve “ayran” açıklaması ile gündeme geldi…

MTM’nin siyaset gündemi araştırmasına göre, Nisan ayında en fazla konuşulan siyasi isim, bir önceki ay olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan oldu. Akil insanlar ve milli içkinin ayran olduğu ile ilgili açıklamaları ile medyanın yakın takibinde yer alan Erdoğan, çözüm sürecine yönelik demeçleri ile ilgili de medyada adından söz ettirdi. Bir önceki aya göre medyada yüzde 78 daha fazla yer bulan Erdoğan, toplamda 222 bin 466 haber ve yazıda yer aldı.

Kılıçdaroğlu hükümete sert çıktı!

Medyada en fazla yer alan ikinci siyasetçi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Akil insanlar heyetine sert eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, bazı illerde tabelalardan T.C. ibaresinin kaldırılması nedeniyle Başbakan’a ve hükümete tepki göstermesi ile de gündeme geldi. Kılıçradoğlu’nun haberleri yüzde 167 gibi yüksek bir oranda artarken, ana muhalefet liderine toplamda 65 bin 640 haber ve yazıda yer verildi.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No

Siyasi isim

Haber adedi

Artış (%)

1

Recep Tayyip Erdoğan

222.466

78

2

Kemal Kılıçdaroğlu

65.640

167

3

Abdullah Gül

55.936

166

4

Devlet Bahçeli

38.805

142

5

Beşar Esad

36.147

695

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Nisan 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

MTM'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:

·         Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle 4 Şubat'tan bu yana tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.

·         Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz yıl Eylül ayında kulak rahatsızlığı nedeniyle iptal ettiği, Letonya ve Litvanya’ya 4 günlük ziyarette bulundu.

·         Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mavi Marmara baskınında ölen şehitlerin ailesini ağırladı.

·         Balyoz delillerinin sahte olduğu ve bir örgüt tarafından üretildiği yönünde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

·         Eski BDP Milletvekili Sevahir Bayındır, BDP'nin 1. Olağanüstü Kongresi'nin açılış konuşmasını Kürtçe yaptığı gerekçesiyle yargılandığı davada beraat etti.

·         TSK ortaöğretim okullarında, öğrencilerin kendi ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda seçilen seçmeli dersler okul komutanının onayı ile uygulamaya konulacağı bildirildi. Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamberin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri de askeri öğrenciler tarafından talep edilmesi ve okul komutanının onay vermesi durumunda okutulabilecek.

·         Erdoğan'ın, Obama'nın daveti üzerine 16 Mayıs 2013 tarihinde Washington'a bir ziyaret gerçekleştireceği ve ziyaret çerçevesinde ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray'da bir araya geleceği bildirildi.

·         Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs sorunu ve Fransa'nın getirdiği ek sınırlamalar yüzünden AB sürecine sekte vurulduğunu söyledi. Davutoğlu, "Türkiye performansının ne kadar üst düzeyde olduğunu gösterdi. Bu iki konuda AB'nin gereksiz ve hiçbir ülkeye dayatmadığı bazı şartları Türkiye'nin önüne koymaktan vazgeçmeli." dedi.

·         BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, dünyadaki bütün çözüm süreçlerinde en büyük sorumluluğu parlamentoların aldığını söyledi. Bu sürecin esasını oluşturan başlıklardan birinin de anayasa olduğunu belirten Kışanak, "Barış akdini anayasal güvenceye kavuşturalım" dedi.

·         Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), PKK’lıların sınırdışına çekilme sürecine ilişkin nasıl hareket edeceği konusunda yazılı talimat beklediği tartışmalarına noktayı koydu. Erdoğan, "TSK bizden aldığı yetkiyi verdiğimiz yetki çerçevesinde kullanır. Şimdi yeni süreçte herhangi bir yetki gerektiği anda bizden yetkiyi alacaktır.” dedi.

·         MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında, 8 Mayıs 2011'de Zeytinburnu'nda yaptığı konuşmayla ilgili dokunulmazlığı kaldırmak adına meclise fezleke verildi.

·         Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yabancıların Türkiye'ye girişleri, kalışları ve çıkışları ve sağlanacak korumanın kapsamına, uygulanmasına ilişkin esasları AB ile uyumlu hale getiren Kanun'u onayladı.

·         4. yargı paketi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, ‘cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden’ şartı getirildi.

·         Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Hz. Peygamber ve İnsan Onuru" temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Ankara'da düzenlenen etkinliğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldı.

·         Mavi Marmara saldırısıyla ilgili İsrail'in Türkiye'nin taleplerini kabul ederek özür dilemesi ve Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılacağını açıklaması sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze’yi ziyaret edeceğini bildirildi.

·         Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 20'nci yılında mezarı başında düzenlenen törenle anılırken Semra Özal, eşinin görevi başında öldürüldüğünü öne sürerek "Şehit olarak haklarının verilmesini istiyorum" dedi.

·         CHP’de Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, görevinden istifa etti.

·         Terör örgütü PKK'yı desteklediği gerekçesiyle BDP'yi boykot etmek için TBMM resepsiyonlarına katılmayan komutanlar, bu yıl bu geleneği bozarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Resepsiyonuna tam kadro katıldılar