Gündem
01 Nis 2013 14:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:06

NİHAT DOĞAN : "AKİL ADAMLAR LİSTESİNE BENİ DE ALIN"

Ünlü türkücü Nihat Doğan, çözüm sürecinde belirlenecek akil adam listesi için kendisini önerdi.

Nihat Doğan Star'dan Fadime Özkan'a verdiği röportajda, biz elini taşın altına koymuş bir köylü çocuğuyuz. ‘Nihat Doğan akil adam’ deyince halkı hakir görenler beğenmezler ama zaten bunlar hem halk için bir şeyyapmaz hem kaymağı yine onlar götürürler dedi.

İşte o röportajdan bir bölüm..

Sizi en son Nevruz günü Diyarbakır’da gördük. Siz Kürtsünüz ama size dışarıdan, belli bir mesafeden bakan biri pekâlâ Türk milliyetçisi de sanabilir. Nasıl oluyor bu?

Ben Türk milliyetçisi de değilim Kürt milliyetçisi de değilim. Türkiye milliyetçisiyim. Ben bayrağını devletini seven bir Kürt’üm. Zaten bunu o gün Nevruz’da Diyarbakır’da da gördük. Öyle olmasaydı, Kürt kökenli bir “devşirme”ye Diyarbakır halkı o ilgiyi göstermezdi. Biz meseleyi sahipleniyoruz, o yüzden seviliyoruz. Vatanın bölünmez bütünlüğünün yanı sıra bütün halkların da eşit mesafede olması gerektiğini söylüyoruz. Yoksa ben hiçbir zaman aslımı inkâr etmedim.

VAMPİRLERDEN TEPKİ ALDIM

Diyarbakır’da coşkuyla karşılandınız ama bütün dönüşler böyle değildi?
Valla kafatasçılardan, kandan nemalanan, insan postuna bürünmüş vampirlerden tepki aldık. Çünkü onlar barışı sevmezler. Onlar kendilerini devletin sahibi sanırlar. Bizim orada olmamız onların zoruna gitti, bizi vatan hainimiymiş gibi göstermeye çalıştılar. Ama Türkiye’nin genelinden, Anadolu’dan, akil adamlardan son derece güzel geri dönüşler oldu.

DENİZ GEZMİŞ HALKLARIN KARDEŞLİĞİ DEDİ DİYE ASILDI

Kürt meselesi dediğimiz mesele nedir size göre?

Tarihi bilmeyenler sorunu sadece PKK sorunundan ibaret sanıyorlar. Bu yanlıştır. Kürt sorunu yüzyıllık bir sorundur. Osmanlı’da Kürt medreseleri, Kürt gazeteleri, Kürt mareşaller vardı, Osmanlının eyaleti olarak Kürdistan vardı.

Başbakan bu ülkede Kürt meselesi vardır dediğinde yer yerinden oynadı. Deniz Gezmiş’in asılma nedenlerinden biri de yaşasın Türk ve Kürt halkları, halkların kardeşliği demiş olması olabilir. Halbuki bunu Atatürk demiş zaten. Kürtlerin özerk yönetiminden bahseden bir anlayış bile var. Ama sonradan her şeyyasaklanıyor.