Gündem
16 Nis 2013 11:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:08

NİHAL BENGİSU YANITLADI! 'PKK NE KARŞIĞINDA ÇEKİLİYOR?'

Akiller Heyeti üyesi Nihal Bengisu Karaca Habertürk ekranlarında heyetin izlenimlerini paylaştı, Türk toplumundan gelen tepkileri anlattı..

Habertürk ekranlarında konuşan Akil İnsan Nihal Bengisu Karaca hem çözüm sürecini değerlendirdi, hem de Akiller Heyeti olarak yürüttükleri faaliyetlerde edindiği izlenimleri paylaştı.

DİYARBAKIR NEVRUZ’UNDAN SONRA ÖCALAN ARTIK BİR AKTÖRDÜR

BDP heyetinin İmralı ziyareti dönüşü sonrası yaptığı açıklamayı yorumlayan Nihal Bengisu, İmralı’dan gelen açıklamaların artık süreç açısından önemli olduğunu, belirtirken "Nevruz’daki mektubun kitleye okunmasından sonra Öcalan artık bir aktördür" dedi.

İNSANLAR PKK NEDEN ÇEKİLİYOR, NE KARŞILIĞINDA DİYE SORUYOR

Akil İnsanlar Heyeti olarak Burdur’da yaptıkları görüşmeleri aktaran Nihal Bengisu, orta Anadolu ve Karadeniz’deki benzer tepkiler aldıklarını söyledi. Habertürk yazarı, herkesin sürece destek verdiğini söylediğini ama bazı kuşkuların da olduğunu belirtti. "PKK neden geri çekiliyor, bizlerden nelerden vazgeçmemiz bekleniyor?" soruları soruluyor. Bizden yanıt alma beklentisinden çok kaygılarını iletmek istiyorlar. Hükümetin daha açık olmasını istiyorlar.

KÜRT AYRI TERÖRİST AYRI DENİLDİ AMA ŞİMDİ EMPATİ ÇABASI VAR

"Barış olacak, Türkler ve Kürtler eşit olacak diyorsunuz ama biz Kürtleri zaten eşit görüyoruz. Biz zaten Kürtlerle küs değiliz" diyorlardı. "Bizim isyan eden, toplumu terörize edenlerle sorun yaşıyorduk. Şimdi bizden suçlularla mı barışmamız isteniyor?" diye soruyorlar. Yıllarca Kürt ayrı terörist ayrı denildi. Ama şimdi bu insanlar teröristtir tamam ama nedenlerini anlama çabası, tamam suçlu ama bunu nedenleriyle anlama hareketi bu süreç. Biz bu nedenleri anlayabilirsek bu vatandaşların taleplerini yakınlaştırabiliriz bu süreç ve heyetin amacı.

KAYNAKLARIN BÖLGEYE AKITILMASINA İTİRAZ EDİLMİYOR

İnsanlar sorunun çözümü için kaynakların bölgeye akıtılması yönünde atılacak adımları da anlayışla karşılıyor. "Eğer gerekiyorsa yapılsın helali hoş olsun. Ama sorunun temeli ortadan kaldırılsın" diyorlar. Ayrıca hükümetin iradesinin PKK’ya teslim olmaması gerektiğini de ısrarla belirtiyorlar. Bir 15-20 yıl sonra daha büyük bir savaş çıkmasın karşımıza şeklinde bir endişeleri var.