Gündem
23 Nis 2011 10:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:16

NEW YORK TIMES'TAN SİVİL İTAATSİZLİK ANALİZİ!

New York Times gazetesi BDP'nin itaatsizlik kampanyasının Erdoğan için “gerçek bir demokrasi sınavı” olduğunu yazdı..

New York Times gazetesinde yayınlanan bir yorumda Türkiye’de yaşayan Kürtlerin temsil özgürlüğü ve anadilde eğitim hakkı için başlattığı mücadele sivil itaatsizlik eylemleri olarak nitelendirirken yeni sürecin ilhamını ABD’de 1960larda yaşanan hak hareketlerinden aldığı kaydedildi.

BDP’nin itaatsizlik kampanyasının Erdoğan için “gerçek bir demokrasi sınavı” olduğunun belirtildiği yorumda Türkiye’deki gelişmelerin, Mübarek’ten halkını dinlemesini isteyen Erdoğan ve Türkiye’nin itibarı için “mahcup edici bir meydan okuma” oluşturduğu da ifade edildi.

New York Times gazetesi, Landon Thomas Jr. imzasıyla yayımladığı Diyarbakır kaynaklı geniş haberinde “Kürtler, Türkiye’de Haklar ve Saygı için Harekatı Yineledi” başlığını kullandı. Diyarbakır’da 5 bin kişiye seslenen imamın Kürtçe olarak “Hiç kimse, Allah’ın bize verdiği, kendi dilimizi okullarımızda veya camilerimizde konuşma hakkını reddedemez” sözlerine yer veren gazete, Türk devletinin 12-15 milyon Kürdün dilinin okullarda, camilerde ve devlet dairelerinde kullanılmasına hala izin vermediğine dikkat çekti.

Arap Baharı’nın yaşandığı bu dönemde Kürtlerin gerçek temsil özgürlüğü ve ana dilinde eğitim görme hakkını sağlamak için yeni bir çaba başlattığına değinilen yorumda şu ifadeler kullanıldı: “Geçmişte bu tür çabaların gerisindeki en büyük güç kanlı bir gerilla savaşı iken şimdi ise, Kürt liderlerinin sadece komşu ülke Suriye ile Mısır, Yemen ve Libya’daki gelişmelerden değil, aynı zamanda ABD’de 1960 yıllarındaki sivil haklar mücadelesinden ilham aldığını söyledikleri bir sivil itaatsizlik kampanyasıdır”.

New York Times gazetesi, 12 Haziran’da genel seçimlerin yapılacağına işaret ederek “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dindar muhafazakar hükümet Haziran’da ülke çapındaki seçimler için hazırlanırken BDP’nin öncüğünü yaptığı bu yeni iddialı kampanya, Sayın Erdoğan için bir gerçek bir demokrasi sınavı olarak görülüyor” yorumunu yaptı.

YSK’nın kararını gözden geçirmiş olmasının Kürtlerin öfkesini yatıştırıp yatıştırmayacağının belli olmadığını da yazan gazete, “Bütün bunlar, Mısır’daki ayaklanma sırasında eski lideri Hüsnü Mübarek’ten halkına dinlemesini isteyen Sayın Erdoğan ve genel olarak bölgenin en gelişmiş demokrasisi olan Türkiye’nin prestiji için mahcup edici bir meydan okuma anlamına geliyor” değerlendirmesini de yaptı.

Türk hükümetinin Kürtlere yönelik olarak attığı, Kürtçe tv gibi adımlara dikkat çeken NYT “Ancak seçim öncesi gerilimler artarken ileride bir adım oluşturan bu küçük önlemler, daha hızlı ve cesur değişiklikleri hedefleyen kampanyanın altında kaldı” ifadelerini de kullandı.